OPTIMISTIČAN I SAMOUVJEREN PREMIJER: ‘Kad uđemo u Schengen, Hrvatska neće dizati žicu prema BiH’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković za Večernji list govorio je o ulasku Hrvatske u Schengen. Rekao je da kada “uđemo u Schengen, Hrvatska neće dizati žicu prema BiH”.

U razgovoru nakon posjeta BiH Plenković je istaknuo da Hrvatska podupire suverenost i cjelovitost te države, kao i koncept BiH dogovoren u Daytonu, a to je jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda te da neće dopustiti neravnopravnost Hrvata u BiH.

“Moj stav je jasan i još jednom sam ga ponovio u Sarajevu i Mostaru: Hrvatska neće podizati žicu i zidove na granici s BiH. Ta granica nas spaja i tako će ostati i nakon ulaska Hrvatske u Schengen. Ali zato je izrazito važna suradnja naših policija i svih nadležnih službi kako bismo spriječili nezakonite migracije.


Ulazak u Schengen nije samo privilegija i ogromna pogodnost, nego i velika obveza za Hrvatsku. Naša državna granica s BiH, Srbijom i Crnom Gorom postat će vanjska granica Schengena. Zbog toga će učinkovit, odgovoran i temeljit nadzor te granice biti stalna zadaća hrvatske granične policije”, rekao je Plenković.

Dodao je i da je u Sarajevu dogovoren nastavak razgovora o mogućoj promjeni kategorija pojedinih graničnih prijelaza i olakšavanju prometa ljudi i robe, u skladu s EU propisima.Osvrnuo se na posjet BiH te naglasio kako je “poslao jasnu poruku uvažavanja BiH kao prijateljske i susjedne države s kojom želimo rješavati otvorena pitanja, jačati gospodarsku suradnju i pomoći joj na europskom putu”.

“Nakon svih razgovora, moj je dojam da se osjeća napetost, koja je po mom dubokom uvjerenju rješiva uz volju političkih aktera. Jasno smo ukazali na važnost promjena izbornog zakona koje trebaju osigurati ravnopravnost i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Neodrživ je i nepravedan model u kojem jedan narod može drugome birati člana Predsjedništva BiH, jer krši temeljno demokratsko načelo legitimne zastupljenosti. Ta činjenica nepotrebno koči zemlju”, rekao je premijer.

Govorio je i o kritikama predsjednika Zorana Milanovića da je “vlada podržala tekst koji navodno ne jamči prava Hrvata u BiH kao konstitutivnom narodu”. Njegovu izjavu  Plenković je nazvao “zlonamjernim i za hrvatske interese štetnim insinuacijama”.

“Upravo suprotno. Na inicijativu Hrvatske, u tekstu zaključka se izričito navodi Daytonski sporazum, koji počiva na načelu tri konstitutivna naroda, a uvrštena je i provedba ograničene ustavne reforme te izborne reforme s ciljem uklanjanja svih oblika diskriminacije i nejednakosti”, zaključio je Plenković za Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI