OPTUŽENI PILOT DANIJEL BOROVIĆ O OPTUŽBAMA: ‘Sada je na redu naša država, naše pravosuđe…Čekam potez naše Vlade, možda se još nešto može učiniti’

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je rješenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena prva optužnica koju je srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Vladimir Mikac (67), Zdenko Radulj (69), Željko Jelenić (69) i Danijel Borović (64) terete se da su tijekom VRO Oluja izvršili kazneno djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva.

Borović računa na pomoć države

Žalbe koje su podnijeli odvjetnici okrivljenika, drugostupanjski je sud odbio, pa je tako ovom potvrdom optužnice cijeli slučaj postao konkretan.

O tome smo pričali s jednim od optuženih pilota Danijelom Borovićem koji na samom početku kaže kako je već rekao sve što ima za reći, no ipak je dodao i ovo:“Sada je na redu naša država, naše pravosuđe… Vjerujem da postoji neki pravni ‘alat’ kojim bi se ovo spriječilo, jer u suprotnom, Srbija će započeti sa suđenjem i ovisno o dokazima kojima raspolaže – donijeti presudu. Čekam potez naše Vlade, možda se još nešto može učiniti”, doznajemo od ratnog pilota Borovića.

Naš sugovornik vjeruje da će se dogoditi isto kao i optuženima za raketiranje Banskih dvora:

“Sudit će nam se u odsutnosti i presuditi. Jednako kao i osuđeni Srbi, živjet ćemo u svojim zemljama iz kojih više nećemo moći nikamo”.

Podsjetimo, u svibnju ove godine Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske u kojoj ih optužuju da su u akciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995. godine naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada pri čemu je došlo do smrtnog stradavanja civila. Borović je već tada izjavio kako se za taj slučaj ne osjeća krivim, a tako tvrdi i danas…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI