ORBAN JE OPET SVE ŠOKIRAO, BERLIN JE POSEBNO LJUTIT! Mađari blokirali paket pomoći od 18 mlrd. eura Ukrajini:, ‘Nije ovo poker, mi spašavamo živote!’

Foto: Guliver Image

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock oštro je u četvrtak kritizirala Mađarsku zbog blokiranja 18 milijardi eura financijske pomoći EU Ukrajini, rekavši da Budimpešta ne bi trebala “igrati poker” u ovoj situaciji.

Četiri dužnosnika i diplomata EU rekli su za Politico da blokadu pomoći Ukrajini od strane Budimpešte vide kao taktiku ucjenjivanja za oslobađanje više od 13 milijardi eura EU fondova za Mađarsku – što bi moglo biti obustavljeno sljedeći mjesec zbog dugogdišnjeg demokratskog nazadovanja Orbanove vlade.

Europska komisija je u srijedu predložila paket potpore od 18 milijardi eura kako bi pomogla Ukrajini da održi svoje gospodarstvo i javne usluge tijekom iduće godine i obnovi kritičnu infrastrukturu uništenu ruskim projektilima.

Mađarska blokada ovog paketa izazvala je lavinu frustracija u Beuxellesu. Teške riječi njemačke ministrice vanjskih poslova tek su posljednje u nizu: “Naša humanitarna potpora Ukrajini nije jedna od onih uobičajenih europskih stvari gdje ljudi pregovaraju naprijed-natrag o financijama”.
“Vidimo da je najmanje 30 posto, ako ne i 40 posto, civilne infrastrukture [u Ukrajini] uništeno”, dodala je, tvrdeći da paket pomoći EU mora biti brzo odobren jer je “zima pred vratima”.

Mađarska je pod sve većim financijskim pritiskom jer EU prijeti obustavom oko 7,5 milijardi eura iz EU fondova u okviru mehanizma koji povezuje proračunske isplate sa standardima vladavine prava, dok je dodatnih 5,8 milijardi eura u sredstvima za oporavak od pandemije također na liniji. Bruxelles zahtijeva antikorupcijske i pravosudne reforme kako bi se novac oslobodio.Očekuje se da će njemački parlament u četvrtak navečer usvojiti rezoluciju kojom bi se novac pustio samo ako Budimpešta dokaže da je ozbiljna u svojim reformama.

Stvar će vjerojatno doći do vrhunca na sastanku europskih ministara financija 6. prosinca.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI