ORBAN NA UDARU KRITIKA: Sprema zakon koji će mu omogućiti kontrolu kazališta?

Vlada.hr

Mađarska nacionalistička vlada želi steći veću kontrolu nad kazalištima, što bi prema kritičarima moglo ugroziti neovisnost kulture i ograničiti umjetničku slobodu.

Prema nacrtu zakona koji je u petak vidio Reuters, vlada planira osnovati Nacionalno vijeće za kulturu, na čelu s ministrom, s ciljem da “postavi prioritete i upute koje treba slijediti u mađarskoj kulturi”.

Ministar bi osim toga utjecao na izbor i smjenu direktora kazališta u institucijama koje zajednički financira središnja i lokalna vlast.

To je nužno da bi se aktivnostima koje potpadaju pod ovaj zakon aktivno branili interesi nacionalne dobrobiti”, piše u zakonu.

Otkako je premijer Viktor Orban došao na vlast 2010., njegova stranka Fidesz izmijenila je ustav, uspostavila kontrolu nad državnim medijima, a poslovni ljudi bliski Orbanu i stranci izgradili su poslovna carstva.



Njegova vlada često se sukobljavala s EU-om oko onoga što kritičari smatraju srozavanjem demokratskih standarda u srednjoeuroskoj državi s deset milijuna stanovnika.

Orbanovi pristaše traže da se stane na kraj, kako kažu, dominaciji lijevo liberalnih ideja u mađarskoj kulturi. Orban tvrdi da je na izborima dobio mandat da izmijeni različite aspekte društvenog života.

Gargely Karacsony, liberalni sociolog i gradonačelnik Budimpešte, napisao je na Facebooku da je prijedlog zakona “korak u vrlo lošem smjeru”.

“Taj prijedlog će ukinuti kulturnu raznolikost koja proistječe iz slobode, što znači da se umjetnike ne može držati na političkoj uzici”, rekao je Karacsony.

Mađarsko teatrološko društvo izdalo je priopćenje u kojem upozorava da bi takav zakon ograničio umjetničku slobodu na neprihvatljiv način.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI