ORBAN UOČI IZBORA NA TRAGU MILANOVIĆA: ‘Rat u Ukrajini nije naš rat, klonimo se toga ako ne želimo postati meta’

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da predstojeći parlamentarni izbori, zakazani za nedelju, predstavljaju egzistencijalnu prekretnicu i izbor između rata i mira.

Orban, koji želi dobiti četvrti uzastopni premijerski mandat, vodio je kampanju na osnovu obećanja da će, ako bude ponovo izabran, štititi mir i sigurnost zemlje i da će održavati uvoz ruskih energenata dok traje rat u susjednoj Ukrajini.

„To nije naš rat, moramo se toga kloniti. Možemo ostati po strani ako ne šaljemo vojnike ili oružje i ne dozvoljavamo pošiljke oružja preko našeg teritorija jer ćemo onda postati vojni cilj“, rekao je Orban na jednom predizbornom skupu u centralnoj Mađarskoj.

Ta zemlja je odbila snabdijevati Ukrajinu oružjem i zabranila je njihov prelazak preko mađarsko-ukrajinske granice, ocijenivši da bi je to uvuklo u sukob.

Iako je Orban osudio rusku invaziju na Ukrajinu, vodio je računa da ne spomene da je za taj sukob odgovoran ruski predsjednik Vladimir Putin s kojim ima bliske odnose od dolaska na vlasti u Mađarskoj 2010. godine.



Orban je na skupu rekao da je oporbena koalicija “sklopila tajni pakt s ukrajinskom vladom” i da će njegovi politički protivnici prekinuti dovod ruskog plina i ruske nafte, što je ta koalicija demantirala.

Ujedinjenu opoziciju u Mađarskoj čini šest stranaka čiji je zajednički kandidat za premijera Peter Marki-Zai, koji ne pripada nijednoj stranci.

Oporbene stranke, koje su ranije vodile kampanju na obećanju da će ukinuti ono što nazivaju široko rasprostranjenom korupcijom i demokratskim nazadovanjem pod Orbanom, zatražile su sada od birača da kazne autokratskog premijera zbog njegovih bliskih odnosa s Putinom.

Oporba je izbore ocijenila kao referendum o tome hoće li Mađarska pripadati zajednici zapadnih demokracija ili će se vratiti u svoju povijesnu prošlost kao represivna autokracija kojom dominiraju Rusi.

Prema anketama Orbanova stranka Fides vodi, ali je ta prednost u odnosu na oporbu tijesna. Premijer se do sada nije nikada suočio s takvom neizvjesnošću, ocijenili su analitičari.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI