OSTOJIĆ PROGOVORIO NAKON DUGE ŠUTNJE: Ispričao se zbog Grbina i ‘jako’ mu spustio, komentirao i Ahmetović

Patrik Macek/PIXSELL

Mirela Ahmetović, politička tajnica SDP-a u emisiji Nedjeljom u 2 komentirala je definitivno raskol i sukobe koji su zadesili do jučer najjaču oporbenu stranku.

Poručila je da nije pobornik razgovora u medijima o imenima i prezimenima te da neće komentirati bivše kolege.

No ipak je na opasku voditelja Aleksandra Stankovića komentirala Rajka Ostojića.

Kazala je da bi bila sretnija da se nije povukao, već da se angažirao kao liječnik za vrijeme pandemije, kao najpozvaniji član SDP-a, da u Saboru iskoristi svo svoje znanje da pomogne SDP-u i ukaže građanima na sve nepravilnosti i nedostatke postupanja Vlade u pandemiji.

“Što je taj čovjek napravio? Jednostavno se povukao i u pozadini vjerojatno kovao plan kako srušiti aktualna legitimno i legalno izabrana stranačka tijela – predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor”, rekla je Ahmetović.



Ostojić već jako dugo nije istupao u medijima no čini se da nije mogao prešutjeti riječi Ahmetović u Nedjeljom u 2.

Stoga je Ostojić ekstenzivno odgovorio na optužbe, ali i iznio viđenje situacije u stranci u koju je ušao na poziv Ivice Račana, bio ministar zdravlja, potpredsjednik, saborski zastupnik i jedan od najvažnijih socijaldemokratskih političara u posljednjih desetljeću i pol a sve u razgovoru za Jutarnji list.

“Zanimljivo je čuti da gospođa Mirela Ahmetović danas smatra da sam najpozvaniji član SDP-a…” te da “nije sretna jer sam se povukao iz Sabora…”, pa da sam “najpozvaniji član SDP-a…”. No onda bi bilo logično da me Ahmetović te 2020. godine, kao politička tajnica SDP-a, kad već ima o meni tako visoko mišljenje, predložila da primjerice budem predsjednik Odbora za zdravstvo Hrvatskoga sabora. Upravo suprotno, Mirela Ahmetović prije godinu dana pristaje da ona osobno vodi Odbor za zdravstvo, a što je Predsjedništvo SDP službeno i usvojilo 06.10.2020. Na svu sreću, to se nije realiziralo. Zanimljiva je ta logika, preuzeti mjesto predsjednika Odbora za zdravstvo, istodobno pokušati smjeniti SDP-ovu liječnicu koja tim Odborom vrlo uspješno predsjedava, a ne pozvati “najpozvanijeg”, kako me sad titulira. Još jedna digresija, upravo taj dan, a tek nakon što je ona pristala da vodi Odbor za zdravstvo i time pristala na ulogu “najpozvanije…”, poslao sam dopis kojim se povlačim iz Sabora”, komentira Rajko Ostojić.

Mirela Ahmetović je ipak kazala da ste se “već angažirali kao liječnik za vrijeme pandemije…”.

– Pa naravno da sam se angažirao kao liječnik te sam cijelu proteklu godinu dana svakodnevno bio sa svojim pacijentima. S druge strane, aktualno vodstvo SDP-a u tom je trenutku pohrlilo u prvi red Sabora da se cijepe protiv COVID-a još u siječnju ove godine. Je li upravo tad SDP izgubio vjerodostojnost u borbi protiv COVID-a, za razliku od primjerice Možemo! čiji se saborski zastupnici nisu cijepili u Saboru, već su pristojno čekali svoj red kod liječnika obiteljske medicine? Nažalost, upravo dio onih koji danas predstavljaju SDP cijepili su se prije svojih roditelja, baki i djedova. Biti će zanimljivo vidjeti hoće li aktualno vodstvo SDP-a opet pohrliti u prvi red Sabora kad i ako krene cijepljenje trećom dozom. Prešućuje se i da, kad sam stavio mandat u mirovanje, pozvao sam i druge SDP-ove zastupnike, koji obnašaju više funkcija, da to učine u korist naših mlađih kolegica i kolega, ali nitko to nije napravio. Nitko, osim mene. Možda je to meni bilo lakše učiniti jer meni SDP nije izvor prihoda niti živim od političke rente.

Jeste li se politički angažirali u raspravama oko pandemije?

– Odmah po povratku u Sabor u lipnju sam nekoliko tjedana bezuspješno tražio SDP-ove političke smjernice u borbi protiv COVID infekcije. Čak sam početkom srpnja 2021. uputio dopis predsjedništvu SDP-a s molbom ‘da ako ipak imate političke smjernice oko COVID pandemije (bilo kao paper, non-paper, paper in progress…) da iste podijelite’… Uvjeren sam da dijelite moje mišljenje da je ključna politička tema posljednjih mjeseci diljem Europe i svijeta bila upravo COVID pandemija, pa sam, naravno, očekivao da postoje i naše, SDP-ove, političke smjernice. Na tome tragu proveo sam i istraživanje, uključeno i pretraživanje Google tražilicom, ali rezultati su bili minorni (ključne riječi: ime, prezime, SDP, COVID, zdravstvo). Pokušajte sami… (citat iz dopisa u privitku). Nažalost, nikakvu informaciju nisam dobio iako ‘po članku 61. našeg Statuta Predsjedništvo SDP-a, između ostaloga, utvrđuje političke aktivnosti SDP-a…’, a po članku 78. politička tajnica Ahmetović ‘koordinira rad Predsjedništva SDP-a i Kluba zastupnika SDP-a’. U predsjedništvu SDP je 5 liječnica i liječnika – Željko JovanovićRomana JerkovićBiljana BorzanMišo Krstičević i Sara Medved (od ukupno 17 članova) pa sam bio uvjeren da imamo nekoliko scenarija borbe protiv COVID-a. Kad sam o tome govorio na Klubu zastupnika, komentari su bili da predsjedništvo SDP-a može na Ibleru osnovati pravu Kliniku, pa i KBC. KBC SDP. Opet ću citirati Mirelu Ahmetović ‘da je Ostojić najpozvaniji…’. Znači li to da Ahmetović smatra da 5 liječnica i liječnika u aktualnom predsjedništvu SDP-a nisu ‘najpozvaniji…’. Ja ne mislim tako. Dapače. Nadam se da zbog toga aktualno predsjedništvo Ahmetović neće smjeniti i/ili isključiti iz SDP-a.

Mirela Ahmetović je također izjavila da je “Ostojić u pozadini vjerojatno kovao plan kako srušiti legitimno i legalno izabrana stranačka tijela…”?

“Nažalost, moram ih opet razočarati jer ja to nisam radio. Doduše, s obzirom da dobro poznajem domete aktualnog vodstva SDP-a, predvidio sam ubrzani pad rejtinga i SDP-a i Grbina. Ali to nikad nisam komentirao. Vi novinari to vrlo dobro znate.

Kako vam izgleda SDP?

“Po jučerašnjem Crodemoskopu nakon punih 18 godina SDP više nije druga politička stranka u Hrvatskoj. Aktualno vodstvo SDP-a je u 12 mjeseci snizilo rejting SDP-a s 19,8% na jučerašnjih 16,1%. Grbin je prije 12 mjeseci bio na četvrtom mjestu najpozitivnijih političara i nije bio na listi najnegativnijih. Danas Grbin uopće nije u top 10 najpozitivnijih političara, ali se probio na treće mjesto najnegativnijih političara. Prema posljednjem Crobarometru SDP je u 12 mjeseci pao s 18,7% na 13,4% potpore te se također nalazi na trećem mjestu političkih stranaka. Prije 12 mjeseci o Grbinu je 40% građana mislilo pozitivno, a 35% negativno, a sad je taj omjer sljedeći: 25% misli pozitivno, dok 50% građana Hrvatske misli negativno. Godinu dana nisam dao niti jedan intervju za razliku od Grbina i Ahmetović, pa da se izrazim njezinim riječima – ‘vjerojatno’ su njihove odluke, postupci i intervjui doprinijeli današnjem rejtingu SDP-a. Danas o Grbinu samo 0,7% (slovima:nulazarezsedamposto) građana Hrvatske misli pozitivno.

Upravo zato sam u mom zadnjem dopisu u srpnju napisao: ‘Želim se ispričati Vama, građanke i građani RH za apsolutnu nezainteresiranost i ignoranciju takozvanog novog SDP-a za Vaše probleme i želim da znate kako SDP ima puno više za ponuditi od Peđe Grbina’.

Zanimljiva poruka za prvi istup u javnosti.

“Znam. Ali ovim putem se opet ispričavam svim našim građanima zbog Peđe Grbina i njegovih trbuhozboraca. Grbin, kao što znate, nikad nije bio moj izbor. Jednostavno, nije taj, nije onaj koji vodi, onaj koji okuplja i to se vidi, to vide naši građani, dan za danom.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI