Oštre riječi na Skupštini RS: ‘Paralelne bošnjačke strukture ruše dejtonsku BiH!’

Igor Kralj/PIXSELL

Dodik je ustvrdio da je na djelu nastojanje da se Srbima pripiše genocid

Narodna skupština Republike Srpske danas razmatra zahtjev za revizijom presude suda u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

>>>(DOKUMENT) Donosimo cjelovitu presudu kojom je Srbija proglašena krivom za genocid!

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, rekao je na sjednici Narodne skupštine da će revizija odrediti nova ponašanja u BiH. On je istaknuo da tužba BiH protiv Srbije nikada nije bila legalna. Dodik je ustvrdio da je na djelu nastojanje da se Srbima pripiše genocid.

“To pokreću Bošnjaci kroz individualne, ali i kolektivne tužbe za genocid protiv Srbije. Nadam se da ćemo donijeti odluke koje su isključivo u interesu u RS. Pozivam na jedinstvo svih nas koji smo u ovome. RS je iznad svega. Narodna skupština je jedino mjesto gdje se mogu definirati interesi RS-a”, kazao je Dodik.

Rekao je i da je ponašanje Bošnjaka neodgovorno, kao i politika koju zagovara Bakir Izetbegović.“Mislim da se tijela BiH trebaju ispričati Srbiji, jer ovo je čin mržnje. Nemoguće je da se netko predstavlja kao izaslanik BiH ako nema saglasnost Srba i RS. Takva BiH ne postoji! Svi mi trebamo poslati pisma i Međunarodnom sudu pravde i visokom predstavniku i svakom zatupniku Europskog parlamenta i svakom kongresmenu u SAD-u i svakom članu ruske Dume”, istaknuo je Dodik.

Dodik je naglasio kako je Daytonski mirovni sporazum davno ukinut te kako su osnovni elementi svake države ukinuti, ali RS ne smije šutjeti.

Nakon Dodika, zastupnicima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je kazao da je Izetbegović uveo Predsjedništvo u neku vrstu blokade te da “paralelne bošnjačke strukture ruše dejtonsku BiH”.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) rekao je pak kako je Bakir Izetbegović donio samostalnu odluku i tako izazvao svojevrsni državni udar. “Napadnut je ustavni poredak i Daytonski mirovni sporazum. Poruka koja je poslana iz sarajevske Vijećnice je jasna: to je nastavak bošnjačke politike koja je definirana oko riječi agresija i riječi genocid”, rekao je Bosić.

Predsjednik Partije demokratske stranke (PDP) Branislav Borenović kazao je: “Izetbegović je uveo BiH u ozbiljnu krizu. Kako dalje? Kako surađivati s ljudima koji su spremni iskoristiti svaku mogućnost da političke tenzije podignu na neprikladnu razinu? Potrebno je djelovati snažno i odlučno, moramo staviti točku na uzurpiranje ustanova koje pripadaju i Srbima”, prenosi Dnevni Avaz.

Zahtjev za revizijom presude iz 2007.

Podsjetimo, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najavio je nedavno da će pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) biti pokrenut postupak revizije presude iz 2007. po tužbi kojom je BiH teretila bivšu SR Jugoslaviju odnosno današnju Srbiju za agresiju i genocid. Srbija, odnosno SR Jugoslavija oslobođena je optužbe za genocid.

Potom je prošlog tjedna raniji pravni zastupnik BiH pred ICJ-em Sakib Softić formalno i predao zahtjev za reviziju, iako je nejasno je li on za to imao zakonske ovlasti.

“Smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uvjeti za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu radnju. Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred MSP-om bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valjano i predstavlja akt izvanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje tog lica”, navodi se u dokumentima za Skupštinu RS-a.
Klub poslanika Koalicije Domovina ne podržava zasjedanje Skupštine RS-a o reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, jer smatraju da je to još jedan “udar na državu BiH, negiranje stradanja Bošnjaka i miješanje u pravna pitanja”.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI