OSUDILI SU NJEGOV DOLAZAK NA OBLJETNICU OLUJE: ‘Milošević se treba ispričati protjeranim Srbima’

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Srbiji se danas obilježava “Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji Oluja”.

Središnji događaj predviđen je za večeras u zemunskom naselju Busije, gdje će se prisustvovati i državni vrh Srbije.

Već od jutra se u tamošnjim medijima prisjećaju dana kada je započela hrvatska vojno-redarstvena akcija, a u jutarnjem Dnevniku državnog RTS-a gostovao je Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz regije.

Ponovio je on staru tezu da “Oluja predstavlja najveći ratni zločin u Europi od završetka Drugog svjetskog rata” i ”samo završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda s područja današnje Hrvatske”.

Iznio je i podatak da je od 70.000 Srba koji su izbjegli tijekom akcije Oluja pokušalo vratiti u svoje domove u Hrvatskoj, ali je u tome uspjelo svega 30 posto. Upozorio je i da mnogi ljudi u Srbiji i danas, 26 godina nakon Oluje, imaju status izbjeglice.



Potužio se i kako Hrvatska odbija isplatiti zaostale mirovine, dinarsku i deviznu štednju kao i naknadu štete za uništenu imovinu.

“Bez rješavanja imovinskih, stečenih, statusnih i drugih prava protjeranih Srba i drugih oštećenih građana nije moguće govoriti o trajnom miru i pomirenju između Hrvatske i Srbije”, naglasio je Linta.

Još jednom je iskoristio priliku da osudi dolazak Borisa Miloševića na obljetnicu Oluje, njegov čin nazvao je “apsolutno neprihvatljivim” te je podcrtao kako se “Milošević treba ispričati protjeranim Srbima.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI