OTIŠLA NAJDUGOVJEČNIJA BRITANSKA KRALJICA: Elizabeta II. stoički podnosila sve javne i privatne nevolje

Elizabeta II. je na britanskom prijestolju od 1952. godine. Kraljica Elizabeta postavila je nekoliko rekorda vrijednih poštovanja: ona je s 96 godina najstarija vladarica na svijetu i imala je najduži brak u britanskoj kraljevskoj kući, a njezina krunidba u Westminsterskoj palace oborila je jedan rekord – nikada do tada neki događaj nije imao toliko televizijskih gledatelja: 300 milijuna diljem svijeta, a bilo je to prvi put da je neki monarh okrunjen na ceremoniji koju je prenosila televizija.

Također, prvi je monarh koji je okrunjen za kraljicu Kanade. Naposljetku, nitko prije nje nije bio duže na britanskom prijestolju, a jedino je duže vladao francuski Kralja sunca Luja XIV.: od 1643. do 1715., odnosno pune 72 godine.

Britanci se već sedam desetljeća mogu pouzdati u nju. Neumoljivo je vodila kroz svaku krizu, emocije se nisu pokazivale u javnosti. Umjesto toga podanici su uvijek dobivali srdačan, topao osmijeh, ljubazno mahanje i pučke zabave, kao što je ona početkom lipnja kada se slavi kraljičin rođendan.

Elizabeta je rođena 21. travnja 1926. Elizabeta nije bila predviđena za prestolonasljednicu, ali njezin ujak Eduard VIII. odrekao se prijestola, pa je njezin otac Đuro (George) VI. tako postao kralj. Time se i za nju sve promijenilo. Bilo joj je 25 godina kada joj je 6. veljače 1952. umro otac. Princeza Elizabeta postala je „Elizabeta II., milošću Božjom kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i drugih carstava i teritorija, vladarica Commonwealtha i braniteljica vjere”. U Westminsterskoj opatiji je u velikoj ceremoniji okrunjena 2. lipnja 1953.

Kao kraljica je doživjela raspad britanskog svjetskog imperija, potom Hladni rat, a onda i Brexit i pandemiju, a u Buckinghamskoj palači je dočekala i otpratila 14 britanskih premijera od Winstona Churchilla preko Margaret Thatcher do Borisa Johnsona. Zadnju premijerku Liz Truss dočekala je u dvorcu Balmoral u Škotskoj.



Najprije je kraljici probleme stvarala njena mlađa sestra Margareta: tulumarenje, afere i prvi razvod u kraljevskoj kući u posljednjih 400 godina. Elizabeta ima četvero djece s pokojnim princem Filipom za kojeg se udala 1947. Čim su djeca odrasla, I ona su počela stvarati probleme. Najprije je sve izgledalo bajno kada su se vjenčali prestolonasljednik Charles i Diana, princeza od Walesa, ali se brak ispostavio kao katastrofa.

I druga kraljičina djeca su razvedena uz niz skandala. Za utjehu kraljici, iz tih brakova je proisteklo šestoro unuka. Jedan od njih, Harry, odvojio se od kraljevske kuće. Mogle su se čuti i glasine da se on i njegova supruga , bivša američka glumica Meghan Markle, razvode. U SAD-u je on sa suprugom dao čuveni intervju Oprah Winfrey u kojem je optužio kraljevsku obitelj za – rasizam.

Kraljičin sin princ Andrew godinama je upleten u seks-skandale i zbog toga mu se sudilo u SAD-u. Majka ga je dugo podržavala, priča se da je on njezin miljenik, ali mu je u siječnju ove godine oduzela sve vojne činove i kraljevska pokroviteljstva.

Smrt princeze Diane 1997. ostavila je traga i na kraljici, ali najteže ju je pogodila smrt supruga Filipa, s kojim je provela 73 godine u braku. Uoči njezinog 95. i njegovog stotog rođendana on je umro 9. travnja 2021.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI