OTKRILA IH JEDNA REČENICA! Plenković ovo neće preživjeti: Za tri dana puca Vlada!

vlada rh

Izgleda da je Marić uistinu na korak do odlaska iz Vlade.

Ministar financija Zdravko Marić sve je intrigantniji, barem kada je riječ o njegovom odlasku iz Vlade. No, čini se kako je to plan kojega vrlo skoro kani realizirati, barem ako je suditi po njegovom razgovoru u Dnevniku Nove TV kojega je poveo s Mislavom Bagom. Naime, kako je kazao gostujući na ovoj televiziji, u Vladi sigurno ostaje do izglasavanja proračuna, koji bi se trebao dogoditi u ponedjeljak, nakon toga očito sve karte ostaju otvorene. Na novinarsko pitanje o tome hoće li uštede u proračunu iduće godine, iz kojih bi se platila povišica radnicima u javnim službama i besplatni udžbenici raditi on ili njegov nasljednik ministar financija znakovito je odgovori: ‘To ćemo još vidjeti”, a zatim dodao kako je fokusiran na izglasavanje proračuna.

“Onda ćemo vidjeti dalje. Onda je advent pa ćemo dalje vidjeti”, poručio je Marić čiji je odlazak očigledno sve izvjesniji. Dođe li do toga, premijer Andrej Plenković mogao bi se naći u ozbiljnim problemima, jer Marić spada u skupinu najpopularnijih političara, osim toga stručnjaci iz polja ekonomije i gospodarstva komentiraju ga kao jednoga od najstručnijih ministara koje je Hrvatska ikada imala. Ako je vjerovati napisima Glasa Istre prvi blagajnik Lijepe naše karijeru bi mogao nastaviti u Adrisu, kao predsjednik uprave. Vijest je ovo koju Marić zapravo nije ni potvrdio, ni demantirao.

”Ne znam otkud te informacije. Moja pozicija je ministar financija i do daljnjeg ostajem obnašati tu dužnost”, govorio je Marić, a vijest o ministrovom potencijalnom transferu komentirali su i iz Adrisa.

”Adris kotira na Zagrebačkoj burzi i obavezni smo u skladu s pravilima, pravodobno objavljivati točne informacije”, poručili su iz Adrisa, te zapravo nisu niti potvrdili, ali ni demantirali napise lokalnog medija o Marićevom transferu koji bi se trebao prema insajderskim informacijama odviti početkom naredne godine. Iz Adrisova očitovanja može se dakle iščitati da je Marićev prelazak u ovu kompaniju moguć, ali zapravo nije trenutak da se o tome javno govori jer kako su i sami kazali informacije će objavljivati pravodobno. Nema ništa čudno u tome da u Adrisu uistinu žele ustoličiti Marića, jer riječ je o čovjeku čije je iskustvo neupitno kada je o gospodarstvu riječ. Uostalom, govorimo o ministru koji je karijeru gradio i u Agrokoru. Podsjetimo, ovo nije prvi put da se progovara o Marićevom odlasku iz Vlade, govora o tome bilo je i tijekom ljetnih mjeseci kada je ministar bio izložen napadima zbog neslaganja s djelom ministara, pa i sa samim Plenkovićem. Do neslaganja i netrpeljivosti došlo je i stoga što Marićevi prijedlozi zakona sve teže nailaze na zeleno svjetlo.

Primjerice, nesuglasica je imao kada je komentirao presudu Vrhovnog suda pa ga se prozvalo da govori u korist banaka, na čiju je stranu stao, a za što su ga optuživali iz udruga Potrošač i Franak. Nedavno je Plenković stopirao Marićevu ideju o porezu na nekretnine, a na udaru se našao i zbog Zakona o doprinosima, kojega je ljetos morao grčevito braniti.



Kako i ne bi, kada se sporni Zakon ne sviđa ni koalicijskim partnerima ni dijelu HDZ-ovaca, a ono što je u zakonu sporno jest dio kojim bi osnovica za plaće direktora u njihovim tvrtkama narasla za preko 400 kuna, radi čega je na noge ustala i stručna javnost. Ono što je samog Plenkovića najviše zabrinulo jest poruka iz HNS-a da takav zakon u saboru neće doći. Jedina osoba koju bi premijer u slučaju da se Zdravko Marić odrekne svoje funkcije u tu fotelju mogao ustoličiti jeste aktualni ministar državne imovine Goran Marić, za kojega je prilikom sastavljanja vlade doslovno izmislio ministarstvo.

Goran Marić i Plenković izrazito su prisni, a s njime Plenković smiruje dio konzervativaca u HDZ-u. No, kao potencijalni ministar financija odavno se vidi i Ivan Domagoj Milošević koji je prije nekoliko tjedana na društvenim mrežama javnosti prezentirao svoj plan za oporavak hrvatske ekonomije, kojega je prema vlastitom priznanju poslao i na adrese stranačkog rukovodstva..

Bilo kako bilo, Marićeva pozicija čini se sve složenijom, a on sam sve teže se nosi s pritiscima i prozivkama. Kako i ne bi kada se u vrlo kratkom roku sučelio s brojnim krizama. Prije svega nekoliko mjeseci u Saboru je jedva preživio izglasavanje nepovjerenja zbog Agrokora. Zbog njega se raspala prethodna Vlada, nakon izbacivanja Mosta iz koalicije. Dakako da je i Marić jedan od onih u čije su se ministarske cipele potkrale i neke nelogičnosti. Ako je suditi po iskazima njegove nekadašnje kolegice Martine Dalić šef financija prešutio je sve sastanke na kojima je nazočio u vezi Agrokora. Nije govorio istinu niti onda kada je tvrdio da se zbog činjenice da je bio zaposlenik Agrokora izuzeo iz te priče, a zabrinjava i podatak da je predlagao članove neformalne radne skupine zvane kao grupa Borg, koja je sudjelovala u izradi lex Agrokora, da bi potom od Agrokora naplatila unosan višemilijunski konzultantski posao. Kako god da bilo, izgledno je da će Marićev odlazak kada god da se on odigrao biti veliki udarac na Plenkovićevu vladu te je pitanje hoće li isti uopće i preživjeti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI