Otkrivamo zašto je Horvatinčić morao prodati garažu na Cvjetnom trgu obitelji najbogatijeg bosanskog političara

Filip Kos/PIXSELL

Iako je Alija Izetbegović bio središnja  politička ličnost suvremene povijesti Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine, bez Adila Zulfikarpašića, koji se u zemlju vratio 1990., a umro 2008. godine,  državotvorni projekt, zasnovan na idejama o bošnjačkoj naciji, ne bi bio ostvariv… Riječ je, vjerojatno, o najtajanstvenijoj osobi suvremene povijesti bošnjačke nacije, koji se rodio 1921. kao sin bogatog i moćnog veleposjednika i gradonačelnika Foče, Huseina-bega Zulfikarpašića.

No, godinama prije smrti Adila Zulfikarpašića, bez puno pompe, u Hrvatsku su stigli Alen, Ibrica i drugi članovi obitelji Zulfikarpašić, koji su novac uložili u  preuzimanje velikih javnih garaža u najvećim hrvatskim gradovima. Johann Breitender, te Ibrica i Adil Zulfikarpašić su vlasnici i direktori tvrtke „Best in garage“, koja je prije dvije godine preuzela i javnu garažu na Ilijinoj glavici u Dubrovniku.

Ta je  garaža  preuzeta preko tvrtke „Travel boutique Croatia“ d.o.o, i to preko javne dražbe koju je raspisao Općinski sud u Dubrovniku. Osnivač tvrtke „Travel boutique Croatia“ d.o.o. je tvrtka „Best in garage“. Prije osnivanja tvrtke „Best in garage“, Alen Zulfikarpašić i Denis Kadić, bili su vlasnici tvrtke „Parkcom“. U stvari, ovom tvrtkom su Zulfikarpašići i započeli posao s garažama u Hrvatskoj, da bi sada preuzeli i jednu od najvećih i najisplativijih garaža u centru Zagreba, onu u Centru Cvjetni.

Tvrtka „Best in garage“, kako doznajemo, nije preuzela samo garažu, već i vrijedne urede na prvom katu Centra Cvjetini koje je godinama koristio Horvatinčić. U razgovoru za naš tjednik, Horvatinčić je rekao da se ne povlači iz posla, već da planira neke druge investiciji. Umjesto kredita, odlučio se za prodaju garaže i uredskog prostora. Nije htio odgovoriti o kakvim se novim investicijama radi, ali o novim vlasnicima garaže na Cvjetnom trgu u Zagrebu, govorio je samo u superlativima…

Kako bi saznali više o kupnji garaže i ureda Tomislava Horvatinčića, nazvali smo novog vlasnika, Alena Zulfikarpašića koji se trenutno nalazi na poslovnom putu u inozemstvu, ali je ipak odgovorio na neka naša pitanja. Investiciju nije htio posebno komentirati, već je rekao sljedeće: „Ne mogu puno komentirati, jer sam na putu, ali vam mogu reći da se radi o uobičajenom poslu…“



Pokušali smo otkriti nešto više o strategiji kompanije „Best in garage“ koja ubrzano preuzima sve javne garaže na atraktivnim lokacijama u Hrvatskoj. Zulfikarpašić nam je objasnio da garaže predstavljaju samo dio njihovog biznisa: „Mi ne kupujemo samo garaže već se bavimo ‘real estate developmentom’ na cijelom Balkanu.“

Gospodin Zulfikarpašić je bio u žurbi, ali smo mu stigli postaviti još jedno pitanje koje je bilo vezano uz njegovo srodstvo s pokojnim bošnjačkim političarom, Adilom Zulfikarpašićem. „On je bio stric mog oca“, otkrio nam je Alen Zulfikarpašić.

Zbog pomorske nesreće i kontroverzne nepravomoćne presude, sutkinje Maje Šupe, koja ga je oslobodila zbog famozne „sinkope“, Tomislav Horvatinčić, postao je jedna od najomraženijih osoba u Hrvatskoj. Kada smo čuli da je prodao garažu i ured na Cvjetnom trgu, pomislili smo da se vjerojatno zbog toga povlači iz stresnog posla,  a možda i napušta Hrvatsku, ali je ustvrdio da to nema veze s istinom. Kada smo mu postavili pitanje o prodaji garaže, Horvatinčića je zanimalo, zašto je  taj privatan posao, predmet našeg interesa, no nakon što smo mu odgovorili kako nas zanima šira priča o biznisu s garažama, odgovorio je na naša pitanja.

„Nisam prodao stan na Cvjetnom, nego ured“, pojasnio nam je odmah na početku razgovoru Tomislav Horvatinčić.

          „Dobro, ali prodali ste i garažu?“

„Jesam.“

           „A zašto ste prodali? Povlačite li se, možda, iz posla u Hrvatskoj?

„Ma kakvi. Prodali smo garažu i ured ‘Best in garage’, tvrtki i tu nema ništa čudno. Oni su velika i ozbiljna kompanija koja posluje po cijelom svijetu. To su naši poslovni partneri.

„Znači, planirate nove investicije?“

         „Točno. Nismo htjeli podizati kredite, pa smo se odlučili na suradnju s našim poslovnim partnerima iz tvrtke ‘Best in garage’. Prebacujemo se na druge lokacije, to nam je plan

„Hoćete li nastaviti suradnju s kompanijom ‘Best in garage’“?

          „Sigurno. Oni su naši poslovni partneri i očekuju nas i drugi projekti,“ rekao nam je Tomislav Horvatinčić, bez daljnjeg objašnjenja. Tijekom razgovora, čuli su se zvuci motora i signalizacije automobila. Nadamo se da gospodin Horvatinčić nije vozio i s nama razgovarao, već da je imao vozača…

Model preuzimanja javnih garaža

O tvrtki „Parkcom“, kritički je pisala i „Makarska kronika“ koja je tvrdila da je u pitanju – sumnjiv poslovni obrazac:

„Scenarij je, pak, svugdje bio isti – na osnovu odluka Gradskog vijeća gradski parkinzi i javne garaže prepuštani su Parkcomu u koncesiju. I dok bi tvrtka uredno uzimala profit od naplate parkinga, istovremeno bi zaostajala s isplatom naknade za koncesiju gradu kojeg su ‘zaposjeli’. S obzirom da se o aferama vezanim za tvrtku Parcom javno pisalo, pogotovo u slučaju Ploča i Pakraca koji su krajem 2008. godine tražili raskid ugovora kao i u slučaju Rogoznice, gdje je održan javni prosvjed nakon što je odlučeno cijeli javni parking prepustiti Parcomu, postavlja se pitanje – kako je moguće da je makarskom gradonačelniku i njegovim suradnicima moglo pasti na pamet pokušati progurati odluku o davanju makarskog parkinga u koncesiju spomenutoj tvrtki?“, pisala je „Makarska kronika“ o tvrtki „Parkcom“.

Posao kojim se bavila tvrtka „Parkcom“, nastavila je kompanija „Best in garage“, čije se poslovanje proširilo na područje cijelog Balkana, dok je Parkcom d.o.o. završio – u stečaju. Ibrica Zulfikarpašić nije samo prokurist tvrtke „Best in garage“, nego i odvjetnik koji ima vlastitu odvjetničku kancelariju u Zagrebu. Prije dvije godine, presudom Europskog suda u Strasbourgu, Ibrica Zulfikarpašić se našao usred predmeta koji je postao pravosudni presedan, nakon kojeg su,  temeljem odluke Europskog suda, dovedene u pitanje ovlasti javnih bilježnika u ovršnim  predmetima.

Rješenja naših javnih bilježnika i EU

Naime, Europski sud je u presudama Pula parkinga protiv Zulfikarpašića i njegovih partnera zaključio kako ovršna rješenja javnih bilježnika ne vrijede za građane Europske Unije. Sud je isto tako ustvrdio da računi, koje je Ibrica Zulfikarpašić ispostavio svojim bivšim klijentima „Pula parkingu“, nisu vjerodostojne isprave i da su ovršni postupci javnog bilježnika provedeni jednostrano, bez prihvaćanja od strane suda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI