OTOK KOJIM VLADAJU ZMIJE OTROVNICE: Tko dođe na njega ne vraća se živ!

Foto: Wikimedia

Otok zmija nije fikcija, niti predložak za neki loš horor, on zaista postoji. Nalazi se 30 kilometara od obale Sao Paula, lokalno poznat pod nazivom Ilha de Queimada Grande.

Ovaj kontroverzni otok željeli su preuzeti surferi, jer je ima prekrasnu stjenovitu obalu, a i valovi im idu na ruku, no ta ideja neslavno je propala.

Naime, otok zmija ne zove se tako zahvaljujući svom obliku, već zato što je dom najsmrtonosnijim zmijama na svijetu. Znanstvenici istiću da ih je tamo na tisuće.

Osim zmijskog na otoku nema života, a jedini dokaz da je čovjek ikada bio tamo je svjetionik izgrađen u svrhu izbjegavanja brodoloma. Svjetionik je prema legendi izgrađen u ranim 1900-ima. Prema pričama, posljednji svjetioničar nije preživio, jer su zmije ušle u njihov dom kroz otvorene prozore. Nije mu bilo spasa, jer na otoku živi preko tisuću otrovnica.

Postoji još jedna strašna priča koje se i danas prepričava, riječ je o ribaru koji je pokušavao ubrati banane. Zmije su ga zaskočile s drveta, ugrizen je više od desetak puta. Vrsta jamičarke iz porodice ljutica ostale su zarobljene na otoku kada je narasla razina oceana i odvojile otok od kopna.



Zmije se hrane pticama, no da dođe do ugriza čovjeka važno je znati kako otrov zlatne zmije doslovno otapa ljudsko meso na mjestu ugriza te je čak pet puta jači od otrova zmija s kopna.

Vrsta zmija koja se lokalno naziva “Ilha de Queimada Grande” poprilično je nepoznata, i to zato, jer im je spomenuti otok jedini dom. Ima zlatnu boju, a glava joj je u obliku koplja. Ta je vrsta zmija odgovorna za oko 90 svih smrtnih slučajeva ugriza u Brazilu.

Ulazak na otok je strogo zabranjen zbog velike količine otrovnica, a jedine iznimke su znanstvenici koji tamo mogu ući samo uz prisustvo liječnika, kao i zaštitna odjela.

No kako sve što je zabranjeno privlači određene skupine ljudi, tako brojni frikovi poput onih koji tvrde da je Elvis živ žele doći na otok. Čak postoji i crno tržište tura po otoku kao i crno tržište za nabavku zlatnih zmija. Jedna navodno košta od 10 do 30 tisuća dolara.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI