OTPAO VELIK DIO OPTUŽNICE. OSUĐENI SIMATOVIĆ BI USKORO MOGAO NA SLOBODU: Evo kako je to objasnio njegov odvjetnik

Foto: MKSJ/Suđenje

Jovica Stanišić i Frenki Simatović, bivši pripadnici Službe državne sigurnosti Srbije, osuđeni na po 12 godina zatvora za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, odlučio je to mehanizam za kaznene sudove u Haagu prije dva dana.

Proglašeni su krivim po svih pet točaka optužnice kao pomagači, ali ne i sudionici udruženog zločinačkog pothvata, što mnogi u Hrvatskoj smatraju spornim. U pritvoru Mehanizma ostat će dok se ne organizira njihovo prebacivanje na mjesto gdje će izdržavati kaznu. No odvjetnik Simatovića, Mihajlo Bakrač, izjavio je danas da bi njegov klijent mogao uskoro na slobodu.

Bakrač je rekao kako nije zadovoljan osuđujućom presudom od 12 godina zatvora za svog branjenika jer je očekivao da će ponovo biti oslobođen, ali da je dobro što je 97 posto optužnice ipak otpalo.

“Otpao je udruženi zločinački pothvat, sudjelovanje u svim općinama Hrvatske, a osuđeni su samo za pomaganje i podržavanje zločina u Bosanskom Šamcu”, rekao je Bakrač za srpski Tanjug.

Napomenuo je da su oni osuđeni samo zato što su znali za zločinačku namjeru sudionika udruženog zločinačkog pothvata, dok vijeće nije našlo dokaze za optužbe da su “komandirali i usmjeravali bio što”.



Naime, smatra da je kazna izrečena kako bi pokrila vrijeme koje je njegov branjenik proveo u pritvoru i vidi je kao kompromisno rješenje.

“Prema mojoj računici, koja nije potpuno točna sve dok ne dobijem službenu presudu, mislim da Simatoviću fali dva ili tri mjeseca da bi izdržao dvije trećine kazne, što je uvjet za otpust”, naveo je Bakrač.

Jovici Stanišiću je ostalo više, jer se nije pojavljivao na ponovljenom suđenju.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI