OTVOREN MOST SVILAJ: Plenković naglašava da je ovaj projekt prilika za jačanje odnosa s BiH

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Andrej Plenković svečano su otvorili most Svilaj kojim će se povezati autocesta na Koridoru V-c s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.

“Ovo je simbol spajanja, olakšanog kretanja i ovo su ključne stvari za regiju”, istaknula je na svečanosti predsjednica Europske komisije.

“Otvaramo most koji nas spaja, otvaramo još jednu poveznicu između Hrvatske i BiH, ali i poveznicu između BiH i EU. Moramo biti zadovoljni što je ovaj projekt realiziran zajedničkim sredstvima. Iduće godine bit će gotov i most kod Gradiške. Ovime povezujemo i naša gospodarstva”, u svom je govoru dodao Plenković.

“Mi, naravno, želimo iskoristiti ovu priliku za jačanje odnosa s BiH. Hrvatska neće dizati nikakvu žicu jer znamo koliko je bitno da budemo povezani i koliko bi to moglo negativno utjecati. Ipak, to ne znači da nećemo zajednički surađivati u borbi protiv ilegalnih migracija”, rekao je.

“Povjerenje se može graditi jedino ako su tri konstitutivna naroda jednakopravna”, smatra Plenković.



“Zalažemo se da se nađe rješenje za izmjene izbornoga zakona kako se Hrvati neće dovoditi u situaciju da nemaju svog legitimnog predstavnika u vrhu. To govorim kao prijatelj BiH. Pomoći ćemo i dalje oko cjepiva i ekonomskih ulaganja, a zajedničko povjerenje su temeljna načela koja nas okupljaju”, dodao je.

Kazao je kako sebe smatra velikim prijateljem i zagovornikom BiH, a Ursula von der Leyen se u svom govoru osvrnula i na cijepljenje te ekonomiju.

“Mi svi znamo da je cjepivo jako bitna. To će u konačnici spasiti živote. Moramo udružiti snage, da širimo informacije i tako dalje. Nadam se da će BiH postati dio digitalne platforme kako bi se građani lakše kretali iz BiH u EU ili obrnuto. Što se tiče ekonomskog oporavka. Uložili smo dodatna sredstva za hitan oporavak. Sada moramo raditi na izgradnji zajedničke budućnosti. Svi Bosanci i Hercegovci zaslužuju digitalniju i prosperitetniju EU. Mladi su prepuni ideja samo im treba okvir. Dobra plaća i radna mjesta. Ekonomski investicijski plan za regiju će utjecati na stvaranje radnih mjesta. Zemlje zapadnog Balkanu trebaju raditi na zajedničkom tržištu. Otvaranje ovog mosta put je prema toj budućnosti”, zaključila je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI