Otvoreno: Pauk kritizirao Milanovićevu Vladu, Grčić napao euroskeptike u Saboru

screenshot

Mario Čelan kaže da taj cijeli balon od tih eura nije dobro raspoređen

Prošla godina bila je rekordna u povlačenju novca iz Europske unije. Novac je nadohvat ruke, samo ga uz kvalitetne ideje treba znati uzeti i iskoristiti. Kako povući novac za projekte s pomoću kojih je moguće otvarati nova radna mjesta, graditi škole, bolnice i infrastrukturu? Koje su županije najuspješnije? Bila je to tema u emisiji Otvoreno HRT-a. Gostovali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, direktor Razvojne agencije SIMOR-a Mario Čelan, šibensko-kninski župan Goran Pauk, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i Branko Grčić iz SDP-a. 

Ministrica Gabrijela Žalac kaže da su iznimno zadovoljni zbog rasta ugovorenih sredstava, iako kasnimo što se tiče ovjerenih sredstava. Očekuje 60 posto ugovorenosti do kraja godine. Žalac misli da imamo problem u operativnim programima jer smo prepisali strategiju Europa 2020, a treba nam nacionalna razvojna strategija.

U tome Žalac očekuje politički konsenzus. Zagreb prednjači sa 428 projekata, slijedi Primorsko-goranska pa Zagrebačka, Istarska i potom Splitsko-dalmatinska županija. Istaknula je da je na terenu trenutno potrebno 2700 ljudi da bi se oko 80 milijardi kuna lociranih sredstava potrošilo na vrijeme.

“Hrvatska je zadnja na ljestvici Eurostata po povlačenju sredstava iz EU-a, tj. u isplati novca. To se mora popraviti”, istaknuo je Branko Grčić. 

Kaže da u Saboru sjede populisti, tj. euroskeptici koji govore da “što će nama fondovi i da ionako uplatimo u EU proračun više nego što povučemo”, ali to nije istina. Mario Čelan kaže da taj cijeli balon od tih eura nije dobro raspoređen.

“Kad su se radila priprema projekata, nije se slušao teren.”

Pohvalio je poduzetnički inkubator za gaming industriju od 20 milijuna kuna koji koji namjeravaju udvostručiti.

U suradnji sa županom, donesena je strategija da Sisačko-moslavačka županija postane središte gaming industrije. Na osnovu tog projekta, žele izgraditi cjelokupnu novu industriju, tj. iskoristiti projekt kao podlogu. 

Željko Kolar kaže da je najvažnije da Vlada i Hrvatska zajednica županija budu partneri i na taj način bolji u povlačenju europskih sredstava. Istaknuo je da je fiskalna decentralizacija neminovna za uspješnije povlačenje sredstava.

“Dio sljedeće financijske omotnice iz EU-a treba prepustiti regionalnoj samoupravi, kao što je napravila Poljska. Tako bismo bili brži i efikasniji”, zaključio je Kolar.

Preko 100 milijuna eura ušlo je u Šibensko-kninsku županiju, istaknuo je Goran Pauk.

Kritizirao je Milanovićevu vladu kada je, kaže Pauk, nekvalitetno napravljen postupak pregovaranja.

Pauk traži da se županije uključi kao nacionalno koordinativno tijelo za fondove i općenito uključiti regionalnu komponentu u pregovore s EU-om. Informacije s terena najbolja su podloga za pregovarače, istaknuo je Pauk.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI