OVAJ ČOVJEK MISLI OZBILJNO! SDP-ovac žestoko udara na Tomaševića, a meta mu je i Grbin: Nakon dugo vremena izveo je članstvo na ulice

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Otkako je nedavno na unutarstranačkim izborima u SDP-u pobjedu u zagrebačkoj organizaciji odnio profesor Viktor Gotovac, članstvo se u glavnome gradu probudilo iz dugogodišnjeg sna, a poznavatelji prilika u Partiji zasluge za to pripisuju upravo svojem novom lideru koji se po svaku cijenu odlučio približiti narodu, članstvu i radnicima. Prvi put nakon mnogo vremena zagrebački SDP-ovci izašli su na ulice, na druženja s građanima, a Gotovac javno i bez zadrške govori i o potrebi za revizijom koalicije između zagrebačkog SDP-a i platforme Možemo, iz čije je kvote gradonačelnik Tomislav Tomašević. Premda Tomašević ne ovisi previše o zagrebačkom SDP-u, Gotovac je svojom retorikom uspio privući pozornost javnosti, ali i članova svoje stranke kojima se svidjelo to što novi šef zagrebačkih socijaldemokrata pokazuje stav i čvrstinu koja nedostaje aktualnom predsjedniku stranke Peđi Grbinu.

Manjinski igrač

Da umije prodrijeti do medija, Gotovac je dao naslutiti već u prvim danima mandata, kada je progovorio o povratku Trga maršala Tita. Kada je otvorio tu ideološku temu i zagolicao javnost, ovaj deklarirani ljevičar problematizirao je Tomaševićevo ukidanje mjere roditelj odgojitelj, a onda i kriterije po kojima se dijele otkazi u Zagrebačkom holdingu. Na tome, prema tvrdnjama upućenih, ne misli stati, čvrstinu će Tomaševiću pokazati i na redovnim koalicijskim sastancima, no njegova namjera, za razliku od Grbinove, nije dugoročna suradnja tih dviju lijevih stranaka. Nedavno je Gotovac povjerio bliskim suradnicima kako mu je jedan od prvih ciljeva u Zagrebu “rasturiti” koaliciju s Možemo, kojom u Partiji ionako nisu oduševljeni.

Kako tvrde upućeni, zagrebački SDP-ovci posebno su revoltirani tim odnosom u kojem Tomašević ni na koji način ne pokazuje poštovanje prema svojim suradnicima iz SDP-a, u kojem smatraju da je krajnje vrijeme da se stranka počne baviti sobom, svojim članstvom i oporavkom a da ne pristaje biti sporedan i manjinski igrač kao u Zagrebu. Svjestan je toga i Gotovac, koji nije oduševljen ni Tomaševićem ni kadrovskim rješenjima što ih za Zagreb nudi Možemo koji se pogubio u vođenju grada, dok na vidjelo neprestano izlaze Tomaševićeve slabosti.

Ni u najlošijim Bandićevim danima Zagreb nije bio zatrpan otpadom kao sada, uskoro bi se u pitanje mogao dovesti i broj mjesta u vrtićima u kojima upisi samo što nisu počeli. Majke odgojiteljice koje se vraćaju na tržište rada svoju će djecu upisivati u vrtiće, a kako je riječ o djeci iz višečlanih obitelji, ona automatizmom imaju prednost pri upisu pa bi tako bez mjesta u vrtiću mogli ostati brojni zagrebački mališani, čiji roditelji neće biti ravnodušni prema tome.



Ne gledaju ravnodušno na otkaze ni djelatnici Holdinga, koji baš poput nezadovoljnih roditelja Gradu prijete tužbama, a odštete koje bi i jednima i drugima mogle biti isplaćene mogle bi premašiti cijenu koju je Bandić plaćao za mir i relativno korektno funkcioniranje Grada. Da je strpljenja među građanima sve manje, znaju i u SDP-u, u kojem smatraju da će se Tomaševićev rejting vrlo brzo početi topiti te da se treba držati podalje od njega jer će se u suprotnom sve negativno što se uz njega veže preliti na ionako upitan SDP-ov rejting. Upitna je, međutim, zbog Gotovčevih ambicija i pozicija stranačkog šefa Grbina, koji daleko od očiju javnosti sanja svoj premijerski san.

Velika je želja SDP-ova Velog Jože da preuzme kormilo hrvatske Vlade, no i u samoj Partiji skeptični su prema tom scenariju. Poznato je da Grbin kao lider oporbe nije uspio napraviti nikakav značajniji iskorak kojim bi osnažio i oporavio stranku koja je na koljena bačena u mandatu Grbinova prijatelja, aktualnog predsjednika i novopečenog desničara Zorana Milanovića. Umjesto da sastavi ono što je Milanović rastjerao, Grbin je stranku podijelio na dva zastupnička kluba, a premda se riješio neistomišljenika i premda Plenkovićev HDZ i Vlada grcaju od afera, rejting Grbinove stranke ne miče se s mrtve točke. Ništa bolji nije ni njegov osobni rejting. Njegovim premijerskim ambicijama ozbiljno konkurira nadmena Sandra Benčić, koja postaje prepreka za formiranje takozvanog lijevog bloka koji bi trebao ugroziti premijera Plenkovića, njegovu vladu i njegovu stranku.

Krajnji cilj

Nisu ni svi u SDP-u oduševljeni idejom o formiranju koalicije u kojoj bi SDP ponovno poslužio kao poligon za uhljebljivanje i preživljavanje malih stranaka, čiji lideri preko njihovih lista i danas sjede u Saboru, u kojem su im okrenuli leđa i formirali vlastite klubove. Da taj trend valja mijenjati, vjeruje i zagrebački šef Gotovac, koji je bio Grbinov izbor za predsjednika te važne gradske organizacije u kojoj se još čiste Bandićevi kadrovi. Osim puke retorike, Gotovac je SDP-ovcima promjenu spreman ponuditi i tako da s čela stranke eliminira kolegu Grbina te da preuzme poziciju predsjednika stranke, što navodno i jest jedan od njegovih krajnjih ciljeva. O tome sve otvorenije progovara među svojim bliskim suradnicima, čiju potporu uživa jer je u Zagrebu u samo nekoliko mjeseci pokazao da ima daleko više “mišića” i hrabrosti nego Grbin koji ne uspijeva poentirati i okrenuti HDZ-ove krize u svoju i u korist svoje stranke.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI