OVAKO ĆE IZGLEDATI BOŽIĆ U SLOVENIJI: Nakon policijskog sata, obiteljska druženja i mise! Za blagdanskim stolom do šest osoba

Slovenska Vlada donijela odluku kojom je usvojila prijedlog i plan epidemioloških mjera tijekom božićnih blagdana koji mora usvojiti Narodna skupština. Situacija u Sloveniji se poboljšava, pa će i mjere biti opuštenije.

Za razliku od Hrvatske koja je odlučila zabraniti putovanja između županija te obeshrabriti i onemogućiti građane da Badnjak i Božić provedu s obitelji, Slovenija će učiniti u znatnoj mjeri drugačije. Iako su u Sloveniji na snazi zaista stroge mjere među kojima je i policijski sat, za blagdane će one  biti opuštenije.

Kako pišu Slovenske novice od 24. prosinca u 12 sati do 25. prosinca u 20 sati, te na Silvestrovo, od 31. prosinca od 12 sati do 1. siječnja biti će omogućeno kretanje između općina i regija. Okupljanje ili druženje na javnom mjestu neće biti dopušteno, niti bilo koji događaj. Policijski sat između 21:00 i 06:00 nastavit će se primjenjivati.  Za blagdanskim stolom moći će biti najviše šest odraslih osoba iz najviše dva kućanstva. Preporuča se poštivanje svih ostalih mjera, a građane se poziva na odgovornost.

Tradicionalnih ponoćnih misa za Božić neće biti, ali su misna slavlja dopuštena, pa će se na Badnjak smjeti održati mise sa završetkom do 20 sati.

Na snazi će u vrijeme blagdana i dalje ostati mjere kao što su zabrana okupljanja na javnim površinama, a vrijedi i zabrana prodaje i korištenja pirotehničkih sredstava.



Na snazi su i ostale mjere prema kojima tijela državne uprave obavljaju samo hitne aktivnosti. Privatni sektor se poziva na kolektivni dopust i organizaciju rada od kuće. 

Od 24. prosinca do 4. siječnja, zatvorene će biti sve uslužne djelatnosti u kojima se ne može izbjeći bliski fizički kontakt (možda čak i do 10. siječnja); od 24. 12. do 4. 1. vrijedit će zabrana prodaje roba i usluga s iznimkama (hrana, ljekarne, poljoprivredne trgovine, benzinske crpke, dimnjačarske usluge, osobni prihvat robe koja nije alkohol i alkoholna pića …)

Jučer je u Sloveniji obavljeno 5600 testova u 24 sata, a zabilježeno 1427 zaraza. U zadnjem tjednu  postupno se smanjuje i broj hospitaliziranih, a broj novozaraženih je u padu već sedmi dan uzastopno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI