OVO BI MOGLO DOVESTI DO NOVOG RATA: Za petak najavljena sjednica o “odcjepljenju” Republike Srpske iz BiH

wikimedia

Posebna sjednica parlamenta Republike Srpske na kojoj će se voditi rasprava o planovima za izdvajanje tog entiteta iz ustavno-pravnog poretka BiH zakazana je za petak.

Potpredsjednik entitetskog parlamenta Denis Šulić, koji je član vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kazao je novinarima u Banjoj Luci kako je odluku o zakazivanju posebne sjednice donio kolegij Narodne skupštine RS na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Pojasnio je kako će Dodik imati priliku uvodno govoriti do sat vremena, a sve političke stranke pozvane su odrediti svoje predstavnike kako bi iznijeli stajališta o prijedlozima koji budu izneseni.


Dodik je ranije najavio kako će entitetskom parlamentu predložiti da usvoji zaključke kojima bi se konstatiralo da su nezakonite sve odluke što su ih od potpisivanja Daytonskog sporazuma donijeli visoki predstavnici međunarodne zajednice.

Također, kako RS povlači suglasnost na važne zakone usvojene u parlamentu BiH poput onoga o obrani odnosno o uspostavi oružanih snaga, jedinstvenog sustava prikupljanja carina i poreza te Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.Istodobno bi se usvojila odluka o prijelaznom šestomjesečnom razdoblju u kojemu bi vlada RS donijela zakone kojima bi se sve takve sporne državne institucije uspostavile na entitetskoj razini.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI