OVO ĆE BITI VELIKI DOGAĐAJ ZA SAD: Biden će ugostiti obitelj Georgea Floyda na godišnjicu njegova ubojstva

Američki predsjednik Joe Biden ugostit će u utorak obitelj Georgea Floyda u Bijeloj kući na godišnjicu njegova brutalnog ubojstva koje je pokrenulo prosvjede i nemire diljem Sjedinjenih Država i potaknulo raspravu o reformi policije.

Floydova kći Gianna, njegova majka, sestra i braća razgovarat će s Bidenom u Bijeloj kući, rekla je glasnogovornica Jen Psaki. “Hrabrost i dostojanstvo njegove obitelji, a osobito njegove kćeri Gianne, zaista su zaintrigirali predsjednika”, rekla je Psaki novinarima. “Želi čuti njihova stajališta.”

Gušenje Floyda do smrti u Minneapolisu 25. svibnja prošle godine i naknadna presuda policajcu Dereku Chauvinu koji mu je koljenom pritiskao vrat gotovo devet minuta, smatraju se ključnim trenucima u dugoj američkoj borbi za rasnu ravnopravnost.

Nakon ubojstva Floyda izbili su prosvjedi i nemiri diljem zemlje u kojoj se već zahuktala izborna bitka Bidena i njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

Biden poziva Kongres da usvoji zakon o policijskoj reformi na prvu godišnjicu ubojstva. Amerikanci se moraju suprotstaviti “sistemskom rasizmu” nakon Floydova ubojstva, rekao je.



No ambiciozan rok se bliži, a samo je Zastupnički dom podržao zakon poznat kao “Pravda za Georgea Floyda”, dok se Senat nastavlja prepirati oko ključnih detalja.

Zakon predviđa, između ostalog, da se zabrane potencijalno smrtonosne tehnike zadržavanja osumnjičenika, poput gušenja.

Ukinuli bi se i takozvani “nalozi bez kucanja” po kojim policija može nenajavljeno upasti u kuću osumnjičenika, što je dovelo do slučajnog ubojstva crnkinje Breone Taylor u Louisvilleu u ožujku 2020.

Mjera o kojoj senatori još uvijek raspravljaju je ukidanje trenutne pravne zaštite koja blokira građanske tužbe protiv policije optužene za nedolično ponašanje.

Demokratska zastupnica Karen Bass, demokratski senator Cory Booker i republikanski senator Tim Scott objavili su zajedničko priopćenje u kojemu su potvrdili da još ima nade za usvajanje zakona. “Ova godišnjica je bolni podsjetnik zašto moramo napraviti značajne promjene. Iako još uvijek radimo na razlikama u ključnim pitanjima, nastavljamo napredovati prema kompromisu i ostajemo optimistični”, rekli su.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI