OVO ĆE IZAZVATI BIJES U HRVATSKOJ: Austrija preporučila zabranu skupa na Bleiburgu

screenshot

Grupa stručnjaka koju je austrijsko ministarstvo vanjskih poslova ovlastilo za sastavljanje vještačenja o godišnjem skupu u Bleiburgu preporučilo je zabranu ovog skupa.

“Sada ministar unutarnjih poslova mora predstaviti konkretne planove za zabranu ovog okupljanja”, rekao je koruški premijer Peter Kaiser nakon što je stručno povjerenstvo vladi predalo svoje izvješće.

Izrazio je zadovoljstvo izvješćem stručnog povjerenstva te je rekao kako očekuje da austrijske vlasti i hrvatskim vlastima ukažu na neodrživost skupa na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

Pokrovitelj susreta, kojeg službeno organizira Počasni bleiburški vod, do sada je bio Hrvatski sabor.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer predstavio je danas izvješće vladi, a sljedeći korak bi trebalo biti predstavljanje mišljenja stručnog povjerenstva u parlamentu.



Prošle godine su parlamentarne stranke ÖVP, SPÖ, Zeleni i Neos, nakon što se posljednjih godina počelo raspravljati o političkoj dimenziji održavanja skupa na Lojbaškom polju pored Bleiburga, naručile vještačenja skupine stručnjaka o ustavnosti skupa.

Povjerenstvo, koje je sačinjeno od povjesničara, pravnika, predstavnika Katoličke crkve, predstavnika ministarstva unutarnjih poslova te vlasti savezne pokrajine Koruške u kojoj se skup održavao, došlo je do zaključka da političkog okupljanja više ne bi smjelo biti.

Skupina stručnjaka istodobno naglašava kako se ova zabrana ne odnosi na “neutralnu komemoraciju ili katoličku misu”.

Prošle godine su lokalne crkvene vlasti uskratile svoju dozvolu za održavanje mise, ali je ona održana na privatnom posjedu i pod vodstvom predstavnika Katoličke crkve iz Hrvatske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI