OVO JE CIJENA MARAKEŠA! Pejčinović-Burić odlazi u Vijeće Europe? Šokirat će vas tko će je zamijeniti u Vladi

screenshot

Kada je prije nekoliko tjedana ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić ušla u žestok konflikt s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović oko Marakeškog sporazuma, mnogi su se zapitali koja je pozadina toga sukoba ovih dviju, inače odmjerenih, dama. No, čini se kako se klupko polako odmotava, te hrvatskoj javnosti stiže dugo očekivani odgovor.

Naime, hrvatska šefica diplomacije po uzoru na svoju prethodnicu Vesnu Pusić očito se odlučila okušati i u vanjskopolitičkim vodama kako bi realizirala vlastite ambicije te se sukladno tome natječe za mjesto glavnog tajnika/tajnice Vijeća Europe, kao jedna od četiri kandidata. Objava je ovo koju je objelodanila spomenuta organizacija koju tvori 47 država, a čije je sjedište u francuskom Strasbourgu.

Inače, ostali kandidati za ovu poziciju su belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders, bivši ministar vanjskih poslova Litve Andrius Kubilius te Grčke Dora Bakoyannis. Ujedno, odbor Vijeća Europe tijekom ožujka obavlja razgovore sa svakim kandidatom pojedinačno, nakon čega slijedi i odluka o konačnoj listi kandidata, koje će predložiti Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe koje će potom izabrati novog tajnika u lipnju 2019. godine, dok u listopadu iste godine otpočinje mandat izabranom kandidatu, ili kandidatkinji.

Zanimljiva je ova kandidatura ministrice Pejčinović-Burić osobito kada se sagleda u kontekstu njezina zalaganja za potpisivanje Marakeškog sporazuma. Tema je ovo s polja vanjske politike u kojoj je šefica diplomacije bila nezapamćeno aktivna. Tim povodom organizirane su i posebne konferencije za medije, a ignorirala se i činjenica da je niz utjecajnih država otkazao sudjelovanje na skupu u Marakešu, ignorirane su i poruke predsjednice da se otkaže Marakeš, a koliko se zapelo za cijelu priču potvrđuje činjenica da se izbjegla čak i saborska rasprava.

Kompleksna situacija riješena je na saborskom Odboru za vanjsku politiku. Da bi ambicije ministrice Pejčinović-Burić mogle biti pozadina ove priče nagađalo se u vrijeme kada je Marakeški sporazum punio medijske stupce, a jedno vrijeme i među vladajućima progovaralo se o rekonstrukciji Vlade, te priči da će ministrica aplicirati za neku od pozicija u UN-u. Navodno se i sada šuška kako bi Pejčinović-Burić mogla otići iz Vlade te bi je na toj poziciji trebao zamijeniti kolega Božinović koji je uostalom i sudjelovao na skupu u Marakešu.Inače, Pejčinović Burić krasi intrigantna priča jer radi se o dami koja je godinama radila na harmonizaciji srpskog pravosudnog sustava s europskim. Godinama je radila u diplomaciji, konkretnije od 2000. godine kada postaje pomoćnica ministra europskih integracija na preporuku Ivana Jakovčića. Surađivala je i s Nevenom Mimicom, a u Ministarstvu se zadržala i u Sanaderovoj eri, a zanimljivo je da se ministarskoj poziciji nadala onoga časa kada je bivši premijer smijenio Miomira Žužula, no umjesto nje, ta je pozicija pripala aktualnoj hrvatskoj predsjednici, što joj ambiciozna Pejčinović-Burić nikada nije oprostila.

Aktualna ministrica nekoliko je godina provela u Srbiji, a nagađalo se kako je tvrtka Abedeca d.o.o.u punom ministričinom vlasništvu poslužila za primanje uplata tijekom projekta. Prema financijskom izvješću tvrtke, šefica diplomacije kroz rad u Srbiji uprihodila je preko milijun kuna. Mostov saborski zastupnik Miro Bulj, svojevremeno je žestoko kritizirao Pejčinović Burić problematizirajući, među ostalim, njene poslove u Srbiji, ali i poslovne projekte njezina supruga s posebnim naglaskom na gradnju termoelektrane na Peruči.

To je privatni projekt u koji je uloženo 5 milijuna eura, a nositelji projekta, tvrtke MCC i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane, u vlasništvu su i suvlasništvu Zorana Burića koji je direktor tvrtke MCC ekskluzivne nekretnine. Svojedobno je rekao da ima podršku brojnih državnih tvrtki i agencija te da mu je podršku dao i državni ured za imovinu koji mu je spreman prepustiti i državno zemljište za gradnju. Kazao je i da je riječ o projektu od strateškog interesa za RH.

Pejčinović-Burić je u svojoj imovinskoj kartici navela je da ona nema poslovnog udjela u tvrtkama svojeg supruga. Inače, MCC i Vrdovo tvrtke su s ukupnim godišnjim prihodom od oko 80 tisuća kuna.

Zanimljivo je kako je Vrdovo tvrtka s nula zaposlenih, a primjerice u 2015. godini bilježe svega četiri kune prihoda, druga tvrtka s dva zaposlena iste je godine ostvarila spomenutih 80 tisuća kuna prihoda. No, u svakom slučaju imovina ministrice Pejčinović Burić, ako je suditi prema podatcima iz njene imovinske kartice, prilično je raskošna. Kao šefica hrvatske diplomacije prima plaću od oko 19.300 kuna neto, a suprug pak u MCC Ekskluzivnim nekretninama ubire plaću od oko 30 tisuća kuna također neto.

Ministrica je vlasnica 300.000,00 kuna vrijednog građevinskog zemljišta u Smokvici, a riječ je o zemljištu od 375 kvadrata. Jednako vrijedno zemljište od 2345 kvadrata šefica diplomacije posjeduje u Rakovici, gdje je vlasnica njive od 44.390 kvadrata vrijedne 120.000 kuna. Suprug je suvlasnik stana od 120 kvadrata u Zagrebu, a vrijednost ove nekretnine iznosi 1,360.000,00 kuna. U kategoriji pokretnina u ministričinoj kartici spominje se Peugeot 307 iz 2002. godine, ali i Lexus 430 iz 2007. godine. Pejčinović Burić u kartici navodi i umjetnine koje posjeduje zajedno sa suprugom, a radi se o imovini vrijednoj 150.000 kuna, a tu je i štednja od 400.000,00 kuna.

Prema podatcima iz imovinske kartice Marije Pejčinović Burić, njezin je suprug zaposlen u tvrtki MCC ekskluzivne nekretnine d.o.o., u kojoj ima pola vlasničkog udjela. Suprug je opterećen kreditom od 80.000 eura kod Erste banke koji je podigao odmah nakon što mu je supruga imenovana državnom tajnicom u MVP-u.

Burić se u kartici spominje kao jedan od vlasnika tvrtke Jadranski podmorski kabel d.o.o., koja je u likvidaciji, a stopostotni je vlasnik tvrtki koje se bave poljoprivrednom djelatnošću Agro Šagovina j.d.o.o. i tvrtke Agro Čovac j.d.o.o. Ima i četvrtinu udjela u tvrtki Vatreni j.d.o.o. Tu su i ti tvrtke Fotonaponska elektrana Donji Bitelić j.d.o.o., Fotonaponska elektrana Alebića kula j.d.o.o., u kojima Burić ima vlasničke udjele te tvrtka Vrdovo reverzibilne hidroelektrane j.d.o.o. Pejčinović Burić bila je pak i stopostotna vlasnica konzultantske tvrtke Abeceda d.o.o., na adresi Krajiška 30, u susjedstvu bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI