OVO JE JAKO ZABRINJAVAJUĆE! Sve više djece i mladih nije dobro. Pandemija učinila svoje, a s ovime se mladi najviše bore

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević na na tematskoj sjednici saborskih odbora na temu “Zaštita mentalnog zdravlja djece u okolnostima pandemije” iznijela je poražavajuće podatke.

Naime, praksa i istraživanja pokazuju kako sve veći broj djece i mladih nije dobro jer su im pandemija i potresi ukrali bezbrižnost odrastanja.

“Epidemija i potres velikom su broju djece i mladih ukrali bezbrižnost odrastanja , ali i uskratile temeljne potrebe kao što su sigurnost doma, druženje s vršnjacima, igra na otvorenom, odlazak u školu ili zagrljaj s bakom i djedom”, rekla je Pirnat Dragičević na zajedničkoj sjednici odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te za obitelj, mlade i sport.


No i prije epidemije oko trećina mladih u Hrvatskoj imalo je ozbiljne simptome anksioznosti, a 20 posto znakove depresije i stresa, upozorila je pravobraniteljica. Također je istaknula kako bi zbog zaštite mentalnog zdravlja djece treba osigurati potreban broj stručnjaka, dostupnost psihološke pomoći…

Nataša Jokić Begić, profesorica na katedri za kliničku psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, predstavila je rezultate istraživanja provedenog u prosincu prošle godine na uzroku od 1400 djece i 2650 roditelja.Da im je život lošiji nego prije pandemije ocijenilo je 65 posto djece, a da ima ozbiljnih problema sa spavanjem navelo je preko 28 posto osnovnoškolaca i više od 38 posto srednjoškolaca.

Kao stresne događaje djeca su najviše izdvajala samoizolaciju, smrt bliskog člana obitelji te svađe u obitelji. Kao najveći izvor stresa navodili su i strah da će virus prenijeti drugima.

“Kada netko kaže da su mladi bioteroristi neka dobro razmisli da će to čuti djevojčica od 14 godina koja će možda nakon toga početi prati ruke do krvi”, naglasila je Jokić Begić.

Također se povećava rast kaznenih djela na štetu djeteta.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander kazala je da se u proteklih godinu za gotovo 30 posto bilježi rast kaznenih djela na štetu djeteta – zlostavljanje i zanemarivanje djece, seksualno zlostavljanje, nasilje u obitelji, piše N1.

Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Tomislav Paljak kazao je kako su iskustava nastave na daljinu pokazala da su učitelji i nastavnici nezamjenjivi.

“Ako smo ikad sumnjali da će jednoga dana roboti raditi s djecom sada je potpuno jasno da neće i da je učitelj nezamjenjiv i nastava uživo nezamjenjiva te da je ona apsolutni prioritet kada govorimo o mentalnom zdravlju učenika”, istaknuo je .

Facebook Comments

Loading...
DIJELI