OVO JE NAJJAČI ADUT SVIH UHIĆENIH BANDIĆEVACA! U NJEMU VIDE SVOJ SPAS: Ubrzo ćete na sve zaboraviti

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Niz je zvučnih i manje zvučnih imena palo u velikoj akciji Uskoka i zagrebačke policije koja je nakon smrti gradonačelnika Milana Bandića odlučila pročistiti njegovu ostavštinu.

No, priča koja je popraćena s puno buke, kako to nerijetko u Lijepoj našoj biva mogla bi pasti na sudu, upravo u predugačkim sudskim sporovima Bandićevi nekadašnji suradnici imaju argument da se nadaju tome kako će nakon bure uslijediti zatišje, a zatim i dugotrajni procesi koji će cijelu priču i sve neugodnosti vezane uz istu baciti u zaborav.

Prije desetak godina slično se izvještavalo o uhićenju bivšeg premijera Ive Sanadera, koji danas boravi u Remetincu, iako dio njegovih procesa još nije okončan. U zaborav su zato, ali svi Sanaderovi ministri koji su bili privođeni, nitko više ne spominje ni visoke državne dužnosnike, šefove državnih poduzeća i razne druge predstavnike tadašnje političke scene koji su se pred sudovima izvlačili ili kao svjedoci pokajnici, ili kao tipovi koji o ničem ništa nisu znali.

Godinama se po sudu bez pravomoćne presude provlači i Nadan Vidošević, dugotrajni procesi vrte se i oko bivšeg gazde Agrokora Ivice Todorića, a uostalom tromo hrvatsko pravosuđe i procesi bez kraja Milana Bandića u vječni su život ispratili kao nevinog i neosuđenog čovjeka.

U pravosudnim krugovima za (pre)dugo iščekivanje presuda u velikim slučajevima krive nekompetentnost pravosuđa koja nije u stanju ući u borbu s koruptivnim predmetima, dio njih spominje i tužitelje koji svoje optužnice pišu na stotinama stranica podebljavajući ih s tisućama, i tisućama stranica dokaznog materijala pa to produžuje proces i zahtjeva više vremena, dok će se u sudačkim krugovima odgovornost prebaciti na obranu optuženika koja svim dostupnim metodama nastoji oduljiti sudski proces.



Spominje se u ovom miljeu i Zakon o kaznenom postupku koji je od donošenja 2008. godine mijenjan desetak puta. Samo protiv Sanadera u posljednjem je desetljeću pokrenuto pet postupaka, od čega je tek slučaj Planinska dobio svoj pravomoćni epilog.

Suđenje za taj slučaj počelo je u travnju 2013. godine, a on je osuđen 2016. godine na četiri i pol godine zatvora, ali je Vrhovni sud u svibnju 2019. godine tu kaznu povisio na šest godina te je Sanader od tada u Remetincu, gdje čeka pravosudni epilog afere Ina-Mol, ali i Hypo te HEP-Dioki, a ponovno mu se sudi za aferu Fimi media.

Suđenje za aferu Agrokor još se čeka, a u sličnom je statusu i slučaj Nadana Vidoševića koji je uhićen krajem 2013. godine pod sumnjom da je HGK od 2006. do 2011. godine oštetio za oko 36 milijuna kuna. Jedno je vrijeme Vidošević boravio u istražnom zatvoru, a optužnica protiv njega potvrđena je u rujnu 2016. godine.

Suđenje mu počinje u studenom iste godine i još traje, uspio je pobiti dio vještačenja koja se odnose na njegovu raskošnu imovinu, a kada je o Bandiću riječ on je prvi puta uhićen u listopadu 2014. godine radi afere Aram, optužnica je podignuta u prosincu iduće godine, jedan od optuženika nagodio se s Uskokom, a rasplet ovog procesa Bandić nije dočekao živ, baš kao što živ nije dočekao rasplet svojih drugih sudskih procesa koji su u međuvremenu nanicali.

Upravo radi toga oni koji likuju radi privođenja u Zagrebu mogu zaključiti da su se možda ipak prerano poveselili.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI