OVO JE NEZABILJEŽENO U HRVATSKOJ! Riječka policija o bombaškoj akciji koja je sve zaprepastila: ‘Prijetnjama su pokušali iznuditi višemilijunske iznose’

Foto: Damir Škomrlj/Cropix

Policija je sazvala konferenciju za medije na kojoj je objavila detalje o bombaškim napadima u Rijeci. Na njoj je rečeno da je riječ o stranim državljanima zato što su koristili metode koje nisu korištene kod nas, ali i da imaju određenih veza s Republikom Hrvatskom.

Policija je potvrdila ono što je ranije objavio Jutarnji list – da je motiv reket, odnosno iznuda.

“Motiv je prema našim saznanjima bila isključivo imovinska korist, postojala je bojazan da će nastaviti s istim djelovanjem dok ne ostvare svoj cilj”, pojasnili su iz policije i dodali: “Počinitelji su prijetnjama pokušali od lanca trgovačkog centra iznuditi veće imovinske novčane iznose u kriptovalutama.”

Koristili su se visokotehnološkim alatima, a bilo je jasno da se radi o osposobljenim osobama koje te alate znaju koristiti i za počinjenje djela i za njegovo prikrivanje, poručili su, prenosi Dnevnik.hr.

“Sama metodika njihovog radna je bila direktna prijetnja. Dali su naslutiti da se radi o ozbiljnim stvarima i tražili ogromne novčane iznose”, rekli su iz policije pa specificirali: “Prvo kazneno djelo počinjeno je u Opatiji. Tražili su veliku sumu novca u kriptovaluti, nekoliko milijuna eura.”Ovakav slučaj je nezabilježen u Hrvatskoj što je istragu učinilo dodatno izazovnom.

“Prema našim saznanjima radi se o njima dvojici, mada ne isključujemo povezanost s drugim osobama. Jedan ima 52 godine, a drugi 33 godine”, rekli su iz policije.

U Hrvatsku su kao građani Europske Unije ušli legalno, ali nisu prijavili boravište – dakle u Hrvatskoj su boravili prikriveno.

“Prvi put je postavljena bomba koja nije aktivirana, drugi put je aktivirana bomba na daljinu, a u trećem slučaju su imali tri bombe. Te namjere su bile jako opasne. Bombe koje su dodatno nađene su prema našim saznanjima planirali postaviti u Kostreni”, opisuju iz policije.

“Oni su državljani EU tako da su legalno mogli ući u Hrvatsku, ali nisu prijavili boravište, dakle, bili su u Hrvatskoj prikriveno”, kažu. Iz policije nisu htjeli detaljnije govoriti o eksplozivnim napravama koje su postavljali.

“Imali smo dobru suradnju sa žrtvama. Prijetnje su im bombaši slali na e-mail adrese. Koristili su sofisticirane internetske alate za prikrivanje zločina”, dodali su.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI