OVO JE ŠOKANTNA SPOZNAJA! SVE VIŠE HDZ-OVACA PODRŽAVA MILANOVIĆA! Plenković i Šeks su nemoćni

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Već mjesecima a posebno ovih posljednjih dana hrvatska javnost svjedoči najavljenoj tvrdoj kohabitaciji između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, no u pozadini tog njihova konflikta stoji vječni HDZ-ovac i njihov doajen Vladimir Šeks, čovjek kojega predsjednik ne prestaje konstanto prozivati.

Ovih dana Šeks je pak ponovno aktualizirao priču o Milanovićevom opozivu, koju svako malo spomene u sukobima sa predsjednikom, koji mu je stao na žulj prije nekoliko mjeseci kada ga je nazvao štetočinom hrvatskog pravosuđa.

Šeks Milanoviću naravno nije ostao dužan, a osim verbalnih uvreda koje su izmijenili , HDZ-ov doajen doista jest ozbiljno promišljao o dva scenarija za rušenje predsjednika s njegove funckcije. Prva opcija svakako je već spomenuti opoziv za kojega je HDZ-u potrebna dvotrećinska većina, no da bi o tome trebalo promisliti Šeks je tvrdio i kada je Milanović u pitanje doveo obilježavanje Dana državnosti, ali tada tome nitko nije davao previše na značaju.

Promjena ustavnog položaja predsjednika

 

Druga opcija koja se vrzma po glavi lukavog tvorca hrvatskog Ustava svakako je pokretanje rasprave o promjeni ustavnog položaja predsjednika Republike. Drugim riječima, tendencija je da se predsjednika umjesto na općim izborima bira u Saboru također dvotrećinskom većinom. Međutim, dok Šeks kalkulira treba napomenuti kako Plenković bez obzira na konflikte s Milanovićem za sada nije sklon ni jednoj od dviju opcija koje su mu na raspolaganju budući da ih smatra suicidalnim potezima koji bi destabilizirali ionako ne odveć stabilnu poziciju njega kao prvog čovjeka Vlade.



U vladajućoj stranci svjedoče kako se doista u krugovima bliskima Šeksu raspravljalo o tome da se predsjednika nakon isteka aktualnog mandata koji traje još četiri godine bira dvotrećinskom većinom u Saboru, a ne na općim izborima u kojima građani odlučuju tko će biti na čelu države, kao što se to dosad prakticiralo.

Šeksu bliska frakcija u vladajućoj stranci uvjerena je da Milanović krši svoje Ustavom zajamčene ovlasti, dok su u drugom dijelu HDZ-a s tim prilično oprezni, smatraju da bi ukidanje općeg izbora predsjednika za Plenkovića bio prilično riskantan manevar koji bi pokazao da se boji Milanovića, njegove retorike i njegova političkog utjecaja. Pitanje je i kako bi taj potez bio dočekan u javnosti.

Dio HDZ-ovaca na strani Milanovića

Uz to, u vladajućim redovima dio članstva ispod glasa priznaje da je Milanovićeva retorika posve ispravna, s nekim njezinim dijelovima čak se i slažu te napominju kako ničim nije prekršio hrvatski Ustav. Sam Plenković, koji se još od parlamentarnih izbora nastoji distancirati od Šeksa, ne uvažava previše te njegove sugestije o udaru na predsjednika, no unatoč tome, Milanoviću ne ostaje dužan na verbalne napade, a premijerovi najbliskiji suradnici uvjereni su da ti okršaji čak i koriste Plenkovićevu rejtingu jer u Saboru ionako nema prave i žestoke  oporbe s kojom bi ušao u kvalitetne i konstruktivne obračune.

Kažu kako je toga svjestan i Milanović, koji je baš zbog toga svoju retoriku skrenuo udesno jer smatra da je to najslabija karika predsjednika Vlade.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI