Ovo je strašan udarac: Hoće li Kuščević preživjeti?

screenshot

Građanska inicijativa Narod odlučuje održala je konferenciju za medije na kojoj su ustvrdili da imaju dokaz da je Povjerenstvo ministra Lovre Kuščevića uništilo dokumentaciju o navodno nevažećim potpisima.

“Imamo dokaz da je Povjerenstvo ministra Kuščevića uništilo kontrolne liste, na temelju kojih se moglo vidjeti zašto su pojedini potpisi ocijenjeni kao nevažeći”, rekla je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora građanske inicijative Narod odlučuje na konferenciji za medije ispred Sabora.

Objasnila je da im je Terezija Marić, predsjednica Kuščevićevog Povjerenstva, rekla da je rezačem papira uništila kontrolne liste, a dokaz o uništenju lista zabilježen je na 4. stranici zapisnika koji su svi članovi Povjerenstva potpisali, o čemu je GI Narod odlučuje izvijestila javnost i Ustavni sud koji do danas uopće nije razmotrio dopis inicijative.

“Kontrolne liste sadrže podatke o svim potpisima koji su proglašeni nevažećima – ime i prezime, OIB, razlog zašto je pojedini potpis ocijenjen kao nevažeći i lokaciju takvog potpisa u potpisnoj knjizi. Međutim, ne možemo znati zašto je pojedini potpis odbačen jer su kontrolne liste s dokazima uništene.

Zato su sve Kuščevićeve priče da smo mi odbili pregledati potpise laž. Mi smo tražili te liste da ih pregledamo, ja sam na sastanku u Apisu to tražila, da vidimo zbog čega su diskvalificirani potpisi, oni su rekli da su kontrolne liste uništene i da nam ih ne mogu dati da ih pregledamo”, rekla je Kanački.



Mažda Hdagha, volonterka GI Narod odlučuje je podsjetila da je inicijativa pokazala da se Izvješće Ministarstva uprave razlikuje od zapisnika Sabora o broju potpisnih knjiga – da nedostaju potpisne knjige, odnosno da su neke knjige nestale, a neke se nalaze u kutijama u kojima ih nije zapakirao Hrvatski sabor.

“Ovaj drugi korak gdje su uništene kontrolne liste pokazuje da se ovo Ministarstvo i ova Vlada odnose prema Saboru kao da su oni Saboru nadređeni, a ne obrnuto”, rekla je Hdagha.

“Vlada je kao izvršno tijelo ispod Sabora. Treba raditi ono što joj predstavnici građana – zastupnici, kažu, a ne može Vlada funkcionirati kao ona koja naređuje predstavnicima građana, a onda i građanima. Uništenjem kontrolnih lista prije nego je Sabor donio odluku o referendumu Vlada Andreja Plenkovića tretira Sabor kao mehanizam za podizanje ruku”, rekla je Hdagha.

“Tražimo da se postupak provjere navodno nevažećih potpisa ponovi od strane neovisnog povjerenstva te da u njemu sudjeluju i predstavnici građanske inicijative Narod odlučuje”, rekao je Tvrtko Krpina, koordinator GI Narod odlučuje.

“GI Narod odlučuje je prikupila dovoljan broj potpisa – 405.342 valjana potpisa za prvo, odnosno 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje. Nakon što je na temelju proizvoljnih kriterija Plenkovićeva Vlada diskvalificirala 40.000 potpisa, nedostaje manje od 1% za raspisivanje referenduma o prvom pitanju, odnosno 2% o drugom.

U svakoj demokratskoj državi to bi bio dovoljan razlog da se potpisi, koje je izvršna vlast diskvalificirala, ponovno provjere, a pogotovo u slučaju kad su uništeni ključni dokazi o tome zašto su potpisi diskvalificirani”, rekao je Krpina.

Na komentar novinara da je ministar Kuščević rekao kako su svi dokumenti i potpisi dostupni u Apisu i Saboru, Kanački je odgovorila kako su kontrolne liste već bile uništene kad su predstavnici inicijative došli u Apis 27.11., Povjerenstvo je reklo da digitalna kopija kontrolnih lista ne postoji, a one su bile jedini dokaz o tome zašto je neki potpis odbačen.

Podsjetila je i na činjenicu da zbog uništenja kontrolnih lista za većinu navodno nevažećih potpisa, za njih 30.000 ne zna se točan razlog zašto su proglašeni nevažećima.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI