OVO JE VIJEST KOJA ZABRINJAVA! Europa to nije doživjela, Hrvatska je među najviše pogođenima

Foto: EK

Trenutna suša u Europi je, čini se, najgora u posljednjih 500 godina.

“Ozbiljan manjak oborina utječe na usjeve i povećava opasnost od požara. Također je utjecao na rijeke, a tako i na energetski sektor i riječni promet. Utjecaj klimatskih promjena svake godine je sve evidentniji. Radimo ruku pod ruku sa znanstvenicima na mapiranju i proučavanju trenutne krize s najboljom dostupnom tehnologijom, iz svemira i sa zemlje. EU predvodi napore za zaštitu našeg okoliša i građana, objavila je u utorak Europska komisija.

Situacija sa sušom u mnogim regijama Europe i dalje je ozbiljna, navodi se u najnovijem izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC) ‘Suša u Europi – kolovoz 2022.’, ažuriranoj procjeni stanja suše u Europi na temelju podataka i analiza europskog Opservatorija za sušu.

U kratkom sažetku dokumenta kažu da je u srpnju 64 posto Europske unije bilo pod upozorenjem ili u stanju pripravnosti. U 47 posto EU je, kažu, na stanju upozorenje za sušu, što znači da je oborina manje nego inače i da je vlažnost tla manjkava. 17 posto EU je, dodaju, u stanju pripravnosti, što znači da i vegetacija i usjevi pokazuju negativne učinke suše.

Istraživači kažu da su suhi uvjeti povezani s rijetkim oborinama i brojnim toplinskim valovima od svibnja nadalje koji su utjecali na pad razina rijeka širom Europe. Smanjene količine vode također su negativno utjecale na energetski sektor, kako za proizvodnju hidroenergije tako i za rashladne sustave drugih elektrana.Suša je značajno smanjila prinose usjeva, pri čemu su najviše pogođeni kukuruz, soja i suncokret, rekli su istraživači.

“Vlažnost tla i vegetacijski stres ozbiljno su pogođeni”, navodi se u izvješću, navodeći preko desetak zemalja u kojima raste opasnost od suše, uključujući Njemačku, Francusku i Britaniju.

“Ostatak Europe, koji je već pogođen sušom, održava stabilne izrazito sušne uvjete”, navodi se u izvješću.

U izvješću se navodi da su regije u kojima se uvjeti najviše pogoršavaju one koje su već bile pogođene sušom u proljeće 2022. – na primjer sjeverna Italija, jugoistočna Francuska i neka područja u Mađarskoj i Rumunjskoj.

Predviđaju da će uvjeti topliji i sušniji od normalnih vjerojatno biti do studenog u zapadnoj euro-mediteranskoj regiji.

“Nedavne oborine mogle su ublažiti uvjete suše u nekim regijama Europe”, rekli su stručnjaci. “Međutim, u nekim su područjima povezane grmljavinske oluje uzrokovale štetu i mogle bi ograničiti blagotvorne učinke oborina.”

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI