Ovo ne izgleda dobro: Epidemiolozi predviđaju da će od koronavirusa do 1. siječnja u Hrvatskoj preminuti 1267 osoba

Screenshot

Neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) iz Washingtona objavio je svoja predviđanja za daljnji napredak epidemije koronavirusa u zamljama svijeta, pa tako i Hrvatskoj. za nas predviđaju crni scenarij.

Ovaj institut predviđa da bi broj umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj do 1. listopada mogao narasti na 225, a do sada ih je zabilježeno 194. Nakon toga se očekuje ubrzan rast tih brojki, , piše rtl.hr.

Procjenjuju da će do 1. siječnja 2021. u Hrvatskoj će dnevno umirati u prosjeku 52 osobe. Do tog bi datuma Hrvatska trebala imati ukupno 1267 umrlih. osim toga, predviđaju i da će nam do početka iduće godine trebati skoro 2000 bolničkih kreveta za oboljele i 493 respiratora.

Napravili su i projekciju o nošenju maski, koja nije optimistična no a obzirom na stupanj u kojem se građani trenutno pridržavaju epidemioloških mjera vjerojatno nije niti pretjerano realna. Naime, predviđa se da će do siječnja 2021., tek 17 posto stanovništva prakticirati učestalo nošenje maske u javnosti.

Projekcije su rađene prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije i podložne su promjeni s obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji. Ovaj je institut predvidio i da bi u prvom valu epidemije Hrvatska trebala zabilježiti 166 osoba preminulih od koronavirusa, što je promašeno za otprilike 60-tak osoba.

Hrvatska bi, po ondašnjim podacima IHME-a, do 1. listopada ove godine trebala imati 1498 preminulih od posljedica zaraze koronavirusom što je debela pogreška u odnosnu na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI