Ovom poniženju nitko se nije nadao: Nevjerojatno! Kakvu ‘spačku’ Plenković sprema Kolindi

foto: Ured predsjednice

Ako je itko, kojim slučajem, nekoliko mjeseci ranije mislio kako su priče o sukobu premijera i predsjednice tek medijske patke, tjedan koji je za nama, a u kojem vladajući nisu birali riječi, potvrdio je kako Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković nisu u idiličnim odnosima.

Štoviše, čini se da su miljama daleko od idile. Situacija je to koja se pomno prati u svim političkim sferama, a posebnu pozornost konflikt dvaju najmoćnijih dužnosnika u zemlji izaziva u HDZ-u, stranci iz koje se Grabar-Kitarović popela na predsjedničku fotelju, ali i stranci kojom Plenković posljednjih mjeseci prilično nestabilno vlada. Ondje pak kazuju kako im ovakav javni obračun naprosto nije bio potreban te da su i jedno i drugo pogriješili, a tom greškom najviše štete nanijeli su sami sebi. Teške riječi i nadasve neprimjeren rječnik za dio HDZ-ovaca posve su neprihvatljivi.

Za njih, predsjednica je reagirala ishitreno te je trebala postupiti drugačije ako je već poslala prijedlog. Morala je, vjeruju, biti strpljiva, a ne prijetiti Plenkoviću putem medija. A i Plenković, čovjek koji je politički zanat klesao u diplomaciji, mogao je postupiti taktičnije, nije niti on bio bio korektan. Trebao je objasniti predsjednici koji su Vladini planovi, ali i razmotriti ideje koje je Grabar-Kitarović dala. Ukoliko su prijedlozi bili dobri trebalo ih je prihvatiti, vjeruju u vladajućoj stranci.

Oba aktera ove priče posljednjim su sukobom pokazala tek vlastitu taštinu. Nije tajna da među njima mjesecima vlada nesuglasje, i to do te mjere da Plenković još uvijek traga za ”pravim” kandidatom kako bi predsjednici uskratio potporu HDZ-a za drugi mandat. Predsjednici je dodatna boljka i ta što se u njenoj matičnoj stranci na Plenkovićevu inicijativu razmatra dogovor sa SDP-om oko toga da se promijeni Ustav, pri čemu bi predsjednika države u budućnosti birao Sabor.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI