Ovrha nad malim Cesareom odgođena zbog nevjerojatnog proceduralnog propusta

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prosvjednici su stigli i iz Zagreba, Omiša, Makarske, Šibenika, Zadra...

Nakon što se na masa građana od ponoći skupljala u splitskoj četvrti Puljanke ispred ulaza u zgradu u kojoj stanuje Nina Kuluz izražavajući protivljenje najavljenoj ovrsi njezina djeteta Cesarea, kojom bi on trebao biti vraćen ocu u Italiju, talijanskom državljaninu nešto prije podneva stigla je vijest da se ovrha nad djetetom odgađa na neodređeno vrijeme. Kako se doznaje odgoda ovrhe nad sinom Nine Kuluz nije provedena iz proceduralnih razloga. Naime, nije angažiran sudski tumač za talijanski jezik pa policija nije mogla postupati. Ovrha će se ponovno pokušati provesti u srpnju ili kolovozu.

Kada se saznalo da se ovrha odgađa okupljenoj masi obratila se predstavnica obitelji Vanda Plazonić se zahvalila svima na podršci i poručila: “Imamo dobre vijesti! Ovrha se odgađa na neko vrijeme. Možda ćemo vas trebati opet!” Okupljenima se obratio i djed dječaka koji je zamolio okupljene da se vrate ako ih budu trebali opet.

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Tisuće ljudi pozdravilo je vijest pljeskom ovacijama uz povike „tu smo!“.

O tome koliko su se Splićani senzibilizirali za cijeli slučaj, najbolje svjedoči transparent s natpisom “Danas Cesare, sutra Duje” koji je osvanuo na zvoniku katedrale svetog Duje.

Ovrha sedmogodišnjeg dječaka Cesarea trebala je početi u 11 sati, a do tada se ispred zgrade okupila masa građana u organizaciji susjeda, branitelja iz tog kvarta te Torcide. Naravno, stigle su i jake policijske snage. Podršku majci i dječaku došle su dati i mnogobrojne poznate osobe (Severina, Goran Karan, Miro Bulj…). U jutarnjim satima stigao je i autobus s prosvjednicima iz Zagreba. Prosvjednici su nosili transparente s natpisima ”Ne damo Cesarea“, ”Cesare je naše dite“… Kako se bližilo jedanaest sati za kada je najavljena ovrha nervoza među masom je rasla, a prosvjednici su počeli pjevati hrvatsku himnu ”Lijepa naša domovino”. Dječaku je poslan psiholog, a stigla je i interventna policija. U međuvremenu svoju su podršku došli dati i građani Omiša, Makarske, Šibenika i Zadra, ali i splitski taksisti. Uskoro se proširila i vijest da su u Split stigli dječakov otac Alessandro Avenati, ali i generalni konzul Italije Paolo Palminteri.



Kako smo naveli na kraju je sve, zasad, dobro završilo a kako će stvari teći dalje tek treba vidjeti. Po završetku drame novinarima se obratio odvjetnik obitelji Kuluz koji je rekao: „Dijete je bilo u užasnom stanju, baš kao i majka koja mu se trudila objašnjavati što se događa. Ovo što se dogodilo danas je najbolji mogući scenarij. Mi ovdje imamo dječaka od osam godina, njega sud mora pitati za njegove želje i mišljenja i to po dvije konvencije o pravima djeteta, a to se dosad nije dogodilo“.

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Za kraj podsjetimo na kronologiju čitavog slučaja. Nina Kuluz sina Cesarea je odvela iz Italije prije šest godina. Alessandro Avenati pokrenuo je niz postupaka i u domovini i u Hrvatskoj, a po odluci talijanskih i hrvatskih sudova dječak se treba predati ocu. Sutkinja splitskog Općinskog suda smatrala je da dijete ne bi trebalo izručiti ocu u Italiju, no njeno mišljenje nisu dijelili suci Ustavnog i Županijskog suda u Splitu. Protiv Kuluz se vode i dva kaznena postupka, jedan u Italiji, a drugi u Hrvatskoj, i to zbog toga što je bez pristanka drugog roditelja odvela dijete iz Italije.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI