OVU INFORMACIJU SVI NESTPLJIVO ČEKAJU: Tomaševićeva zamjenica natuknula hoće li doći do ‘udara’ na građane!

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba prvi je put iznio podatak o dugu metropole koji je ostavila bivša vlast.

Iza Milana Bandića ostao je konsolidirani dug Zagreba od  čak 8,2 milijarde kuna. Tu ulaze dugovi i prema vrtićima i školama. Oporba koja žestoko kritizira Tomaševića, na pitanje o vlastitoj odgovornosti u Bandićevo vrijeme – uzmiče i traži da se ne pita o prošlom vremenu.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da u novom proračunu ima rješenje za ovu situaciju, poskupljenja nisu isključena.


“Radi se o kratkoročnim i dugoročnim obvezama po kreditima. Zagreb ima obveze prema financijskim institucijama na razini mjesečnih otplata, a što se tiče kratkoročnih obveza, ove godine smo se kratkoročno zadužili i to je primjer stvari koja će doći na naplatu iduće godine u isto vrijeme, to je 400 miijuna kuna. S obzirom da je izašao podatak koji pokazuje ozbiljnost stiuacije da nije nepremostivo ako gradovi imaju zaduženja, nego je problem ako se dugom ne upravlja. Od prvog dana upravljamo dugom, to se vidi što se tiče problema likvidnosti, što smo dug državi vratili u iznosu 350 milijuna kuna i ono što je izuzetno važno a tiče se gradskih poduzeća da vrlo otvoreno i transparentno s financijskim institucijama pregovaramo. Dali smo im potpuni uvid u poslovne knjige”, objasnila je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec na pitanje koja je prva velika stavka iz duga koja dolazi na naplatu, gostujući u programu RTL-a.

Dolenec je kazala i da dug nije važan da se s njime upravlja. već da se podigne operativna efikasnost kako bi se dug mogao servisirati.“Zagrebački Holding je prošle godine poslovao negativno, poslovat će i ove negativno i to nas treba staviti u okvir očekivanja za iduću godinu. Stanje smo naslijedili i mi ćemo grad izvući. Izlaz iz toga ima nekoliko bitnih elemenata, jedan je proračun za 2022., a drugi dio je plan poslovanja Holdinga za 2022. koji će uprava predstaviti javnosti”, kazala je.

Kojim će mjerama riješiti situaciju te hoće li doći do poskupljenja usluga?  Dolenec je kazala da će u naredna dva tjedna sve biti poznato.

“Važno je da pokažemo cjelovito rješenje. Ono što je direktno u ingerenciji gradonačelnika i nas je da će proračun morati biti štedljiv i uplanirati puno veće vraćanje duga nego do sada”, kazala je.

Dolenec je kazala i da Grad Zagreb ima velike resurse koji se mogu puno bolje koristiti te da pritom mislim na imovinu Grada i Holdinga.

Na pitanje što ako dobavljači, kojima Grad duguje 800 milijuna kuna, pokrene ovršni postupak, Dolenec je kazala da je Grad Zagreb kao i gradska poduzeća u stalnom kontaktu s dobavljačima.

“Na Skupštini smo izglasali zajam banaka koji je planiran u proračunu, on će biti važan za otplatu jednog dijela duga s obzirom da je to za investicije koje smo radili ove godine. Država će nam dati oko 150 milijuna za poslije potresnu obnovu što je važno za dobavljače Grada i Holdinga jer smo imali značajne investicije oko Holdinga”, kazala je Dolenec.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI