OZLIJEĐENI HGSS-ovac DOBIO PRIJAVU POLICIJE! O sramotnom zataškavanju događaja: ‘Pokušavate reći da policija kažnjava i odlučuje… Jedini pritisci su oni medijski’

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Policijska uprava primorsko-goranska u četvrtak je održala konferenciju za medije na kojoj se o brutalnom napadu na Platku. Riječka policija se prvi put o slučaju oglasila nakon puna dva radna dana nakon divljačkog napada, a u tom je priopćenju navedeno da su napadači pušteni na slobodu.

Bolnica je pak s druge strane ozljede okarakterizirala kao lakše, unatoč tome što svjedoci navode da je član HGSS-a izgubio svijest, muškarac koji mu je pomogao ima slomljenu ruku, a navodno je i napadnuta žena imala krvarenje u plućima.

“Policija postupa kao tijelo koje provodi izvide. Što se tiče napisa o utjecaju na policiju, jedini utjecaj je bio putem medijskog prostora. Mi se vodimo činjenicama i dokazima. Policija ne kažnjava nego podnosi pismena i dokaze nadležnim tijelima za progon”, rekli su iz policije, dodajući da je utvrđeno kako je riječ o prekršaju.

Načelnik policije izvijestio je kako su na mjestu događaja zatekli sudionike događaja koji su privedeni, a potom je provedeno kriminalističko istraživanje.

“Oni su u postaji zadržani za vrijeme koje nam zakon dopuštan nakon čega su pušteni na slobodu. S današnjim danom je završeno istraživanje, potvrđeno je da su sve ozlijeđene osobe dobile lakše ozljede. Potvrđena je sumnja da je pet sudionika počinilo prekršaje iz domene zakona o prekršajima javnog reda i mira i protiv njih će se podnijeti optužni prijedlozi”, dodao je načelnik policije.



Upitan na kojih je pet osoba sumnja, načelnik policije je potvrdio kako su prijavljene i dvije ozlijeđene osobe pa odgovorio: “Pripadnik HGSS je prijavljen za takvo ponašanje. Osobe iz BMW-a i druge osobe koje su se družile uz alkoholna pića”.

“Pokušavate reći da policija kažnjava i odlučuje…”, kažu te dodaju kako ženska osoba nije prijavljena te kako su brzo stigli na mjesto događaja i krenuli u istraživanje, te negirali da u policijsku postaju dolazi Unutarnja kontrola.

Na pitanje zašto počinitelji iz BMW-a nisu prijavljeni za obijesnu vožnju, odgovorili su kako “obijesna vožnja mora biti na prometnici, a to tamo nije”, te otkrili kako je provedenim ispitivanjem alkoholiziranosti utvrđena je prisutnost alkohola kod svih pet sudionika.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Inače, ne prestaju reakcije na divljačkom napad MMA boraca na dvojicu HGSS-ovca i djevojku u nedjelju navečer na Platku. Oglasio se i grad Rijeka, koji za nasilnike traži najoštrije kazne.

“Događaj je ukazao na nedostatke u upravljanju skijalištem na Platku, uključujući izostanak bilo kakve zaštite gostiju, a znakovito je da se o svemu još nije oglasila niti incident osudila Primorsko-Goranska županija”, kažu u Možemo Rijeka.

Iz Možemo Rijeka priopćeno je kako su “zgroženi činom nasilja i izostankom adekvatnog djelovanja i reakcije policije, koja je napad gotovo posprdno okarakterizirala kao drsko i nepristojno ponašanje, pritom namjerno zanemarujući činjenice da se radi o MMA borcima i da se jedna žrtva napada morala oživljavati”.

“Policija je napadače naravno pustila kući, jer kako i ne bi kad je tata jednoga u HDZ-u, a u to policija ipak ne smije dirati, osim ako AP ne dopusti”, priopćeno je iz Možemo Rijeka.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Policija je ranije objavila da će sudu podnijeti optužni prijedlog protiv trojice mladića za prekršaj naročito drskog i nepristojnog ponašanja zbog nedjeljne tučnjave s volonterima HGSS-a na Platku u kojoj su ozlijeđene tri osobe, dok se kriminalističko istraživanje slučaja nastavlja.

“Najoštrije osuđujemo neobjašnjivo divljanje i nasilje koje se ove nedjelje dogodilo na Platku. Istinski suosjećamo s ozlijeđenima, članovima HGSS-a i osobama koje su pritekle u pomoć pa također bile izložene divljačkom nasilju i ozbiljnim ozljedama”, kaže vodstvo grada Rijeke u uvodu priopćenja pa dodaju:

“Očekujemo da policija nasilnike najstrože kazni i time pošalje poruku o nedopustivom ponašanju kojim su ugroženi ljudski životi. Ovo nije samo pitanje remećenja reda i mira niti pitanje tuče, radi se, sudeći prema medijskim izvještajima, o neopisivom divljaštvu koje je izvan svih civilizacijskih normi.”

“Na ovakve pojave ne možemo i ne smijemo se oglušiti. Nasilje koje se dogodilo na Platku ugrozilo je sve posjetitelje izletišta, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da su s teškim ozljedama završili oni koji su pritjecali u pomoć i pokušali spriječiti divljanje, priopćilo je vodstvo grada Rijeke pa nastavljaju:

“Biti osjetljiv na nasilje i društveno odgovoran, reagirati i biti građanin koji se nasilju suprotstavlja u ovom se slučaju pokazalo poraznim.”

“Stoga očekujemo najstrože kazne za počinitelje jer jedino tako će se u ovom specifičnom slučaju pokazati da kao društvo ne želimo zakazati. – reakcija je to vodstva Grada Rijeke i jasna poruka koja se suprotstavlja nasilju pozivajući na izricanje strogih kazni počiniteljima”, navodi se u njihovom priopćenju.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

“Doista mislim da policija treba poduzeti sve korake da se ovaj čin oštro kazni zato što je tako nešto neprihvatljivo, vidljivo je da je u Hrvatskoj veliki porast nasilja, i fizičkog i verbalnog, podsjetit ću da je samo u prošloj godini u Hrvatskoj ubijeno 13 žena, znači da odgovor Hrvatske ne može biti da nasilju već ne i svi zajedno kao društvo, svi kao zajednica moramo to oštro osuditi i reagirati na to”, rekla je Sandra Krpan, zamjenica riječkog gradonačelnika.

Budući da je jedan od nasilnih mladića bio je aktivni amaterski MMA borac, iz Hrvatske MMA Unije najoštrije su osudili svaki oblik nasilja izvan granica sporta te istaknuli da ne podržava i ne odobravaju bilo kakva nasilna ponašanja.

“Upoznati smo s incidentom u kojem je sudjelovao jedan aktivni amaterski MMA borac, sad već bivši član kickboxing kluba Dynamite iz Rijeke. U ime svih naših članova želimo iskazati zgražanje nad svakim činom nasilja, kao i našu predanost u promicanju sportskog fair playa i pozitivnih vrijednosti”, navodi MMA Unija.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX
Facebook Comments

Loading...
DIJELI