PA OVO ĆE BITI JAKO NAPETO: Dogodila se velika promjena, bitka za metropolu sve je žešća i neizvjesnija!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Izborna utrka za Zagreb biti će itekako napeta, barem što se tiče onog dijela tko će u drugi krug s prvim favoritom u svim anketama, Tomislavom Tomaševićem. Posljednja u nizu anketa, HRejting, objavljena u središnjem Dnevniku HRT-a, pokazala je zanimljive rezultate.

Istraživanje za ovu anketu provedeno je od 16. do 19. travnja na uzorku od 600 ispitanika, a statistička pogreška iznosi +/-4% uz razinu pouzdanosti od 95%.

Zagreb neće dobiti gradonačelnika 16. svibnja, a u drugi krug sigurno ulazi samo Tomislav Tomašević. On trenutačno uživa 34,6% biračke potpore, prema ovim anketama.


Bitka za ulazak u drugi krug

No, prava se bitka odigrava za drugo mjesto, odnosno ulazak u drugi krug, gdje su gotovo izjednačeni HDZ-ov Davor Filipović (10,3%) i SDP-ov Joško Klisović (10,1%).Miroslav Škoro nalazi se na četvrtom mjestu te uživa podršku od 8,0%. Njemu za vratom puše Jelena Pavičić Vukičević s 7,8%, dok prema HRejtingu, Vesna Škare Ožbolt dobiva 5,9%.

Preostale potencijalne kandidate možemo podijeliti u dvije skupine. U onoj s više od 2 posto potpore su Anka Mrak-Taritaš (2,9%), Mostov Zvonimir Troskot (2,5%) i saborski zastupnik Fokusa Davor Nađi (2,1%). Trojac u skupini ispod 2 posto čine Marina Pavković iz ‘Obnovimo Zagreb’ (1,0%), nezavisni Herman Vukušić (0,6%) i HNS-ov državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir (0,4%).

Prema anketama stranke lijevog centra mogle bi imati većinu u novom sazivu Skupštine.

Izborni prag u Zagrebu prelazi samo pet političkih opcija. Vodeća je zeleno-lijeva koalicija s 28,7%, slijede dvostruko slabiji HDZ s 13,4% i SDP s 13%.

Uz njih u u novi saziv Skupštine bi ušli još samo Domovinski pokret (7,1%) te stranka pokojnog Milana Bandića (5,4%).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI