PA ŠTO JE TO IZGOVORILA? DIVJAK RAZBJESNILA POLICAJCE! Je li joj ovo trebalo?

Screenshot

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, polako, ali sigurno posipa se pepelom. Naime, nakon što je čvrsto ustrajala u tome da nastavnicima i učiteljima treba dići plaće te zbog toga bijesnila na premijera u srijedu je ipk popustila pa ocijenila dobrom viješću Plenkovićevu ponudu o povećanju plaća javnih i državnih službenika. Ključnim pak drži nužnost socijalnog dijaloga što je zapravo floskula kojom će se naknadno pokriti odustajanje od štrajka. ”Prosvjetari su odigrali ključnu ulogu u tome da su izboriti povećanje za sve”, rekla je nadalje ministrica koja smatra kako sada u foku valja staviti poseban položaj škola i prosvjetara te da Vlada mora poslati jasnu poruku i sjesti za stol sa sindikatima. Posebno je pak zanimljivo njeno stajalište o obustavi štrajka.. “Ja se tu ne mogu miješati. O štrajku ja ne odlučujem i od mene ne možete dobiti informaciju o tome da li štrajk treba nastaviti ili ne. To je na onima koji su štrajk pokrenuli i, naravno, na volju učitelja i svih zaposlenika u školama”, rekla je, te otkrila kako nije unaprijed znala koju će Plenković ponudu iznijeti za govornicom, a to je jasan pokazatelj da je kriza u koaliciji produbljena te da premijer namjerava poentirati nad HNS-om dovodeći ih u nezavidan položaj.

Divjak po svemu sudeći polako, ali sigurno odustaje od rasta plaća na kojem je inzistirala, a u svom inzistiranju uspjela je iznevrirati Sindikat policije Hrvatske koji ju je prozvao uz opasku da ne uspoređuje plaće policijskih službenika s onima u prosvjeti budući da su takve usporedbe nezahvalne, posebno kad se iznose netočni podaci poput tvrdnje da su plaće u prosvjeti niže nego u policiji.

”Policijski službenici su u daleko lošijem materijalnom položaju usporede li se njihove plaće s plaćama u javnim službama, npr. koeficijent koji se primjenjuje na medicinsku sestru u zdravstvenom sustavu iznosi od 1,08 na više, dok se na interventnog policajca primjenjuje 0,8. Pritom se policajac za bitno nižu plaću svakodnevno izlaže pogibelji”, poručuju iz sindikata te upozoravaju i na loš materijalni položaj policijskih službenika od kojih mnogi nisu u mogućnosti niti iznajmiti stan u sredinama u kojima rade, jedan od problema koji ih mori jest i odlazak policajaca iz službe te poteškoe u popunjavanju novih naraštaja policajaca. .

Facebook Comments

Loading...
DIJELI