PA ZAR JE TO MOGUĆE? Tajniku Sabora mandat istekao još prošle godine! No on i dalje prima veliku plaću i vozi službeni auto

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jedanaest mjeseci nakon isteka mandata diplomirani pravnik Davor Orlović još radi kao tajnik Hrvatskog sabora i koristi privilegije te dužnosti, u rangu predsjednika i potpredsjednika radnog tijela Sabora: plaću od 15.821,37 kuna i službeni automobil, mobitel, poslovne kreditne kartice, troškove reprezentacije, donosi Jutarnji list.

Orlović je kao član HDZ-a na tu dužnost imenovan političkim konsenzusom još 14. listopada 2016. na četiri godine, u vrijeme dok su u ljubavi i koaliciji bili HDZ-a i Most i kad je dužnost predsjednika Sabora obnašao Božo Petrov.

Kako je moguće da Sabor kao najviše predstavničko i zakonodavno tijelo na funkciji tajnika drži osobu mimo zakonskih regula? Tajnik Sabora nije tek puki činovnik, nego osoba koja bi trebala biti “majstor procedure”, bdjeti nad pripremom zakona i koja sigurno zna pod kakvim je uvjetima imenovana. Tajnik Sabora po Poslovniku obavlja poslove koje mu povjeri predsjednik ili Predsjedništvo Sabora i zadužen je za rad Stručne službe koju čini osam službi, u njegovoj su domeni administrativni i sigurnosni poslovi u pripremi sjednica Sabora, priprema i objava donesenih zakona, odluka i zaključaka Sabora, praćenje izvršavanja zaključaka Sabora…

“Obavještavamo Vas da dužnosnik Davor Orlović obnaša dužnost tajnika Hrvatskoga sabora na temelju Odluke o imenovanju tajnika Hrvatskoga sabora. Imajući u vidu da tajnika Hrvatskoga sabora, na temelju članka 41. stavka 1. Poslovnika Hrvatskoga sabora imenuje, odnosno razrješuje Hrvatski sabor te da Hrvatski sabor nije donio odluku o njegovu razrješenju, dužnosnik Davor Orlović nastavlja obnašati dužnost tajnika Hrvatskoga sabora u skladu s navedenom odredbom Poslovnika do donošenja odluke o razrješenju”, prenijeli su iz službe za medije Sabora vezano za ostanak Davora Orlovića na funkciji tajnika.

Spomenuti pak članak 41. ima i još jedan dodatak koji Služba ne spominje, a koji jasno definira da je dužnost tajnika limitirana razdobljem od četiri godine: “Tajnika i zamjenika tajnika Sabora imenuje, odnosno razrješuje dužnosti Sabor, na prijedlog predsjednika Sabora. Tajnik i zamjenik tajnika Sabora imenuju se na vrijeme od četiri godine i mogu biti ponovno imenovani na tu dužnost”.



U Saboru neformalno i prešutno produženje Orlovićeva mandata mimo procedure pravdaju i dosadašnjom praksom. Kažu da se “slični primjeri trajanja mandata tajnika mogu pronaći u praksi prethodnih saziva, primjerice u razdoblju od 5. saziva (2003.) do 6. saziva (2008.) ili tajnika sjednice Sabora od 7. saziva (2011.) do 8. saziva (2016.), iz čega proizlazi da tajnik Hrvatskoga sabora ne prestaje obnašati svoju dužnost bez prethodne odluke Hrvatskoga sabora o razrješenju. Prema informacijama iz Ureda predsjednika odluka o razrješenju i imenovanju tajnika Hrvatskoga sabora očekuje se na predstojećem, jesenskom zasjedanju”, potvrdili su u Saboru.

Drugim riječima, uhodana saborska praksa jest da se ne poštuje Poslovnik, pa je i mandat tajnika moguć izvan propisanog roka ako nitko ne potegne to pitanje ili zato što su ga “zaboravili” razriješiti.

Imovinska kartica Davora Orlovića svjedoči da je dobro situiran; ima stan u Remetama od 87 četvornih metara koji je stekao darovnim ugovorom, 714 kvadrata građevinskog zemljišta u Rovanjskoj koje je kupio kreditom, apartman od 48 kvadrata i 360 kvadrata građevinskog zemljišta u Posedarju stečenih nasljedstvom.

Kadar s iskustvom

Orlović ima dva Forda, jedan je procijenio na 173.000, drugi na 70.000 kuna. Ima i dva kredita ukupne vrijednosti 105 tisuća kuna, ali njegova štednja ih pokriva: 13.500 eura ima na svom računu te još 40.500 eura, 27.600 američkih dolara i 61.300 švicarskih franaka na računu supruge koje može zahvaliti nasljedstvu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI