PA ZAR SE TO OPET DOGODILO? Američki obavještajci istragom utvrdili: Rusija i Iran pokušali utjecati na izbore 2020!

Rusija je preko saveznika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa pokušala utjecati na američke predsjedničke izbore 2020. „zavaravajućim i neutemeljenim optužbama“ protiv Joe Bidena, otkriva izvješće objavljeno u utorak, a u manjoj mjeri uplesti se pokušao i Iran.

Dakle čini se da su nakon 2016. godine kad je pobjedu odnio Donald Trump i u nikad  napetijim izborima u najjačoj zemlji svijeta opet prste imaju druge zemlje, konkretno Rusija za što se  puno puta optuživalo i samog Donalda Trumpa a i sad izvješće ide prema tom smjeru.

Zaključak je to izvještaja na 15 stranica o utjecaju na izbore koju je objavio ured direktorice Nacionalne obavještajne agencije. U njemu se tvrdi da su Trumpovi saveznici radili za Moskvu kad su širili tvrdnje protiv Bidena putem ljudi iz Ukrajine povezanih s Rusijom, piše agencija Reuters.


Bidena i njegova sina Huntera, direktora u upravnom odboru Burisme,  privatne ukrajinske energetske kompanije, često se optuživalo za koruptivne radnje u toj zemlji i u Kini, što su obojica odbacila, pisao je BBC.

Biden je na kraju pobijedio Trumpa i 20. siječnja postao novi američki predsjednik, a tužitelji savezne države Delaware su mjesec dana nakon izbora pokrenuli istragu poreznih prijava Huntera Bidena, prenio je CNN.Američke obavještajne agencije u novom izvješću pronašle su i druge pokušaje utjecaja na glasače, uključujući operaciju Irana kojom je ta država htjela potkopati podršku Trumpu.

U izvještaju se govori i o pokušaju Trumpovih saveznika da prošire tvrdnje da Kina utječe na izbore u korist Bidena no odbacuje se da je Peking to doista i činio.

„Kina je htjela stabilnost u svom odnosu sa SAD-om i nije smatrala da joj neki ishod izbora donosi dovoljno prednosti da riskira pokušaje utjecanja i da bude otkrivena u tome“, stoji u izvještaju.

Američki obavještajci tvrde da su na izbore pokušali utjecati i Kuba, Venezuela i libanonski pokret Hezbollah, iako su ti pokušaji bili „manji“ nego oni Irana i Rusije.

Američka obavještajna zajednica i bivši posebni istražitelj Robert Mueller 2019. su objavili izvješće u kojem su zaključili da je Rusija utjecala i na izbore 2016. u korist Trumpa, napadajući njegovu protukandidatkinju Hillary Clinton, prenosi Reuters.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI