PAD BROJA ZARAŽENIH I UMRLIH OD KORONAVIRUSA! Evo koje zemlje bilježe dobre rezultate

I dok u Hrvatskoj i ostalom dijelu Europe četvrti val pandemije koronavirusa kulminira, s one strane “bare” pada broj zaraza i smrtnih slučajeva od covida-19. U Sjevernoj i Južnoj Americi već osmi tjedan zaredom pada broj oboljelih i umrlih, objavila je Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO).

Ujedno su upozorili da visok postotak hospitaliziranih otpada na necijepljene osobe.

U Sjevernoj Americi su sve zemlje izvijestile o manjem broju tjednih zaraza i mrtvih, a primijećen je i značajan pad hospitalizacija u SAD-u i Kanadi, naglašavaju u PAHO-u. Slično je u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Regionalni zdravstveni ogranak Svjetske zdravstvene organizacije objavio je da je potpuno cijepljeno 46 posto stanovništva Latinske Amerike i Kariba, a većina zemalja već je dostigla cilj WHO-a o cijepljenju 40 posto stanovništva do kraja godine.

“Nejednakost cjepiva ostaje najveća prepreka za postizanje naših ciljeva pokrivenosti”, rekao je Jarbas Barbosa, pomoćnik ravnateljice PAHO-a.



S obzirom na ograničenu zalihu cjepiva, pozvao je vlasti da prioritetne skupine za cijepljenje budu starije osobe, radnici na prvoj liniji i osobe s popratnim bolestima, kako bi ih se zaštitilo i kako bi se spriječio kolaps zdravstvenih sustava.

PAHO preporuča “booster” doze cjepiva za imunokompromitirane osobe, uključujući pacijente s tumorima, HIV-om, pacijente na kortikosteroidima i primatelje organa.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI