PALJBA IZ OPORBE NA PRESTAJE: ‘Svi sudionici moraju odgovarati za trgovanje vrijednosnicama’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Stranka Centar ustvrdila je u utorak da se u rješavanje afere u kojoj su zaposlenici i šefovi Hrvatske narodne banke (HNB) godinama trgovali vrijednosnicama hitno moraju uključiti sve nadležne institucije, a svi sudionici moraju odgovarati.

Apsolutno je nedopustivo da regulator trguje dionicama i drugim vrijednosnim papirima onih koje sam nadzire i regulira, poručila je saborska zastupnica Centra Marijana Puljak, koja smatra da je afera posebno značajna u godini uvođenja eura i ulaska u eurozonu.

Ocijenila je da za “metastaziranu kancerogenu aferu koja seže od guvernera pa sve do nižih razina zaposlenika, svi sudionici moraju snositi odgovornost”.

Ustvrdila je pritom da nema baš nikakve razlike u tome trguje li se dionicama ili obveznicama jer povlaštene informacije stvaraju prednost i priliku za ostvarivanje osobnih interesa.

U HNB-u su to očito debelo koristili ne jednom, nego godinama, ustvrdila je Puljak dodajući da Centar podržava zahtjev za hitnom sjednicom saborskog Odbora za financije.



Po riječima saborske zastupnice Dalije Orešković, zaključak istrage portala Index pokazuje da je trgovanje vrijednosnim papirima bilo u skladu s tada važećim hrvatskim zakonodavstvom, koje ćemo sada, kada je afera razotkrivena u medijima, na inicijativu HNB-a mijenjati u skladu sa standardima Europske središnje banke i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo.

Upozorila je da u Hrvatskoj ne postoji institucionalna kontrola nad procesima kod kojih po logici stvari postoji koruptivni rizik, a brojna tijela koja donose politički i ekonomski važne odluke nisu pod ničijim radarom, provjerom i kontrolom.

Zbog toga je u prijedlogu Strategije suzbijanja korupcije predložila da se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pretvori u jače tijelo koje bi bilo zaduženo za detekciju manjkavosti u postojećim zakonima ili praksi.

Orešković se boji da će se i ovoga puta javna rasprava o novootkrivenoj aferi svesti na prozivke i pozivanja na ostavke, a malo ili ništa se neće poduzeti da se uspostave preventivni i kontrolni antikorupcijski mehanizmi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI