‘Pametno’ protiv vojnog roka: ‘Mladima treba omogućiti bolje obrazovanje, a ne obavezni vojni rok’

Slavko Midzor/PIXSELL

Stranka Pametno protivi se najavljenom vraćanju obaveznog vojnog roka. Traže veća ulaganja u razvoj obrazovanja i poduzetništva te okretanje cijelog društva prilikama i izazovima modernog svijeta

Pametno se protivi uvođenju vojnog roka iz više razloga. Osim činjenice da se radi o ograničenju osnovnih sloboda mladim ljudima, sredstva uložena u vojnu obuku trebaju se uložiti u obrazovanje i poduzetništvu te okretanju cijelog društva prilikama i izazovima koje pruža moderni svijet.

– Kao stranka koja se zalaže za liberalne vrijednosti i slobodu izbora svakog pojedinca, smatramo da institucije države, pa tako i vojske, postoje da služe građanima. Temelj zdravog i demokratskog društva su građani sposobni propitivati autoritet, shvatiti probleme i nuditi rješenja. Umjesto da novac, kojeg ionako nedostaje, ulože u prijeko potrebne reforme obrazovanja, pravosuđa i/ili administracije, HDZ i Most, zajedno s Predsjednicom, ponovno aktualiziraju pitanje vojnog roka, teme kojoj je mjesto u prošlosti – navode u stranci Pametno i dodaju – Za osposobiti vojnika potrebno je mnogo više od mjesec dana zbog čega bi tako “osposobljeni vojnici” predstavljali veću opasnost svojim profesionalnim suborcima nego potencijalnim neprijateljima. U današnjem, i svakom budućem, oružanom sukobu daleko veću ulogu ima tehnologija. Zbog toga je sredstva predviđena za povećanje nacionalne sigurnosti bolje utrošiti u modernizaciju opreme, vozila i naoružanja te specijaliziranu obuku profesionalaca.

Najveći doprinos nacionalnoj sigurnosti može donijeti zdrav rast gospodarstva, rast BDP-a i općenito napredak društva, a tome će mladi više doprinijeti radom na primjer u IT industriji nego kroz nekoliko tjedana tzv. vojnog roka – zaključuju u Pametno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI