PANDEMIJA JE UČINILA SVOJE: Zbog stresa i opterećenja, sve više mladih traži liječničku pomoć

Pixabay

Što je bliži kraj školske godine tim je veći stres kod učenika. Pandemija koronavirusa ostavila je traga kao i nemogućnost druženja s vršnjacima, ali i online nastava. Treba popraviti ocjene što pred učenike stavlja još veći pritisak.

Sve se više djece javlja u zdravstvene ustanove zbog anksioznih poremećaja i to postaje zabrinjavajuće.

“Djeca se javljaju s ozbiljnim problemima, bilježi se porast anksioznih poteškoća, kao i depresivnih te autoagresivnih ponašanja. Bez pandemije, potresa i korone koja nas je sve pogodila, uvijek smo imali porast suicidalnih ideja, što znači da su veliki pritisci pred djecom, na koje oni ne znaju adekvatno reagirati”, rekla je dr. med. spec. psihijatrica Ljubica Paradžik, v.d. ravnateljice zagrebačke Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež.

U zagrebačkoj Kukuljevićevoj bolnici liječe se najteži pacijenti. Šezdesetak posto ih stiže izvan Zagreba. Kapaciteti su puni u dnevnoj bolnici, stacionaru, bolničkom odjelu i hitnoj pomoći, piše Dnevnik.hr.

Dr. Paradžik naglašava kako ove godine imaju za 35 posto više bolničkog odjela, u odnosu na 2021. godinu, koja je sama po sebi, promatrajući u odnosu na predpandemijsku godinu imala porast od 30 posto.“Od kada je krenula korona, mi imamo stalnu popunjenost i porast da radimo bez prestanka”, naglasila je dr. Paradžik.

Prema podacima HZJZ-a, u posljednjih pet godina zbog mentalnih poremećaja u stacionarnom dijelu hospitalizirano je prosječno 1450 djece i mladih na godinu. Oko 1300 ih je u dnevnim bolnicama.

Dječji i adolescentni psihijatar iz Splita Tomislav Franić prisjetio se početaka svoje karijere kada bi imali samo jednu mladu osobu godišnje za hospitalizaciju, a sada je to gotovo na svakodnevnoj razini.

U pozadini su nerijetko ocjene.

“Jedan tip pacijenta koji je potpuno nestao bio je jedan učenik koji već drugu godinu ponavlja tu istu godinu, pa dolazi po papir da sačuva pravo na školovanje. Zadnjih godina imamo drugi profil, to su gimnazijalci, odlični učenici”, istaknuo je dr. Franić.

Treba nam dvostruko više liječnika i stacionarnih kreveta, jer, kako upozorava struka, postoji epidemija psihičkih bolesti kod mladih.

Bitno je prepoznati problem na vrijeme te potražiti pomoć kako bi se problemi riješili i kraj školske godine dočekao opušteno i s veseljem, a ne u grču i stresu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI