PAPA FRANJO JOŠ JEDNOM OSUDIO RAT U UKRAJINI: Rusku invaziju usporedio s ‘nacističkom operacijom’ u prvom dijelu Drugog svjetskog rata

Foto: Guliver / REUTERS/ Remo Casilli

Papa Franjo govorio je o ratu u Ukrajini koji je usporedio s nacističkom operacijom. U toj je operaciji u prvom dijelu Drugoga svjetskog rata ubijeno oko dva milijuna ljudi, uglavnom Židova.

Papa je govorio na ovotjednoj općoj audijenciji poljskim hodočasnicima te istaknuo da je Katoličko sveučilište u Lublinu u Poljskoj nedavno obilježilo godišnjicu operacije Reinhard. Inače, to je bio kodni naziv za tajnu operaciju u dijelu okupirane Poljske koji je obuhvaćao teritorij koji je danas na području Ukrajine.

“Neka sjećanja na ovaj stravičan događaj u svima pobudi namjere i akcije za postizanjem mira”, rekao je papa.

Spomenuo je i operaciju “istrebljenja”. A potom je skrenuo s napisanog teksta i dodao: “I povijest se tako ponavlja. Danas vidimo što se događa u Ukrajini”.

Od početka ruske invazije nad Ukrajinom, papa Franjo je u nekoliko navrata oštro osudio ruske poteze. Prošli mjesec je rekao da Ukrajinci trpe “mučeništvo zbog agresije”, a posljedice rata na Ukrajince usporedio je s “užasnim genocidom” iz 30-ih godina, kada je zbog sovjetskog diktatora Josifa Staljina u zemlji zavladala glad.



Sveti Otac je u više navrata ponudio posredovanje Vatikana u rješavanju sukoba, no zbog njegovih oštrih kritika Rusije to je vrlo malo vjerojatno.

Na papine riječi odgovorio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, On je Papine komentare nazvao “nekršćanskima” i neshvatljivima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI