PAPA FRANJO ZAGOVARA OPSKRBU UKRAJINE ORUŽJEM: ‘Samoobrana je legitimna, a dijalog treba uvijek ponuditi čak i agresoru’

Da se Ukrajinu i dalje treba opskrbljivati oružjem i da je legitimno jer se ona na taj način brani od ruske agresije smatra i papa Franjo. On je rekao kako je samoobrana legitimna, a dijalog uvijek treba ponuditi, čak i agresoru jer to znači “otvoriti jedina razumna vrata prema miru”, istaknuo je papa na konferenciji za novinare u zrakoplovu kojim se vraćao iz Kazahstana.

Tamo je Papa sudjelovao na Kongresu vođa svjetskih i tradicionalnih religija.

Na upit je li legitimno Ukrajini slati oružje papa Franjo je odgovorio kako je to “politička odluka koja može biti moralna, moralno prihvatljiva”.

Govorio je i o načelima Rimokatoličke crkve o “pravednom ratu” koji dopušta proporcionalno korištenje smrtonosnog oružja u samoobrani od agresorske nacije.

“Samoobrana ne samo da je legalna već je i izraz ljubavi za domovinu. Oni koji brane (nešto) to i vole”, rekao je Papa.Prema njegovim riječima, Ukrajina bi trebala pregovarati s državom koja je na nju izvela napad jer je “dijalog uvijek korak naprijed, ispruženih ruku, uvijek”.

“U protivnom zatvaramo jedina razumna vrata prema miru. Ponekad (agresor) ne prihvaća dijalog. Kakva šteta. No dijalog uvijek treba provesti ili barem ponuditi. A to čini dobro onome koji ga ponudi”, zaključio je Sveti Otac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI