PAPA U VELIKOJ BOLI: ‘Njegova misao ide ponajprije žrtvama, uz golemu žalost zbog njihovih rana’

Screenshot

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo iskazao je „enormnu bol“ s obzirom na šokantnu izvijest o pedofiliji u Katoličkoj crkvi u Francuskoj.

Papa je o tome bio obaviješten četiri dana ranije, kada je primio u iznimno dugačku audijenciju vodstvo Francuske biskupske konferencije.

„Njegova misao ide ponajprije žrtvama, uz golemu žalost zbog njihovih rana, uz zahvalnost što su našle hrabrosti optužiti, a i Crkvi u Francuskoj kako bi, svjesna te užasne stvarnosti, u jedinstvu s trpljenjem Gospodinovom za svoju najranjiviju djecu, mogla poduzeti put otkupljenja. Papa molitvom povjerava Gospodinu Božji puk u Francuskoj, a osobito žrtve, ne bi li im dao utjehu te ne bi li s pravdom moglo stići i čudo ozdravljenja“, objavila je Sveta Stolica, prenosi Jutarnji list.

Otkrića u Francuskoj posljednja su koja je potresla Katoličku Crkvu, nakon niza otkrivenih slučajeva seksualnog zlostavljanja, često i djece, diljem svijeta u posljednjih 20 godina.

Jean-March Sauve, predsjednik komisije koja je sastavila izvješće, rekao je da je zlostavljanje bilo sistemsko.



Crkva ne samo da nije poduzela potrebne mjere kako bi spriječila zlostavljanje, već je i zatvarala oči, propuštajući prijaviti zlostavljanje, a ponekad i svjesno stavljajući djecu u kontakt s predatorima, rekao je.

Neovisnu komisiju osnovala je Francuska biskupska konferencija krajem 2018. kako bi rasvijetlila slučajeve zlostavljanja i vratila povjerenje javnosti u Kaotličku Crkvu, koja u Francuskoj gubi vjernike.

Sauve je kazao da problem još uvijek postoji. Dodao je kako je Katolička Crkva do 2000-ih pokazivala potpunu indiferentnost prema žrtvama te da je istinski počela mijenjati svoj stav 2015.-2016.

Sama komisija je, kazao je Sauve, identificirala 2.700 žrtava, ali opsežna studija istraživačkih skupina procjenjuje da je bilo oko 216.000 žrtava.

Broj bi se mogao popeti do 330 tisuća s laicima zlostavljačima.

“Vi ste sramota čovječanstva”, rekao je Francois Devaux, koji je osnovao udrugu žrtava La Parole Liberee, predstavnicima crkve na javnom predstavljanju izvješća, prije nego što je Sauve uzeo riječ.

“U ovom paklu bilo je odvratnih masovnih zločina, ali, još gore, bilo je izdaje povjerenja, izdaje morala, izdaje djece”, kazao je Devaux, optužujući Crkvu za kukavičluk.

Komisiju su činila 22 člana, a među njima su bili pravnici, liječnici, povjesničari, sociolozi i teolozi.

Ranije ovoga tjedna Sauve je kazao da je komisija istragom otkrila 2900 i 3200 pedofila svećenika i drugih pripadnika klera, od 1950. u Francuskoj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI