PATRIJARH PORFIRIJE ODRŽAO PROPOVJED U JASENOVCU: ‘Ljudsko zlo je malogdje pokazalo svoju najružniju stranu kao na ovom mjestu’

Novi patrijarh srpski Porfirije poslao je poruku mira jučer u Jasenovcu iz tamošnjeg manastira.

Bivši mitropolit zagrebačko-ljubljanski, izabran za novog čelnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) sredinom ovog mjeseca, a u Jasenovac je stigao na poziv episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

“Ljudsko zlo je malogdje pokazalo svoju najružniju stranu kao na ovom mjestu. Ono treba biti temelj iz kojeg će niknuti stup i oganj mira koji se uznosi na nebo i oko kojeg se onda koncentričnim krugovima poruka tog mira, njegova snaga i energija širi sve šire i šire i dalje”, rekao je Porifirije.

U Jasenovcu su bili i biskup požeški Antun Škvorčević, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, nekoliko stotina vjernika iz Hrvatske i Republike Srpske i velik broj srbijanskih medija.

Porfirije je u Jasenovcu ponovio srpskog pravoslavnog teologa Justina Popovića da su “ljudi izmislili oružje da bi postigli mir za što je suvišno govoriti koliko je velik apsurd”.



Ponovio je i riječi svetog Pavla da je Bog “od jedne krvi stvorio svaki narod i da je svaki narod stvoren da bude narod božji”, pa naglasio da su se oni koji su u Jasenovcu učinili “najmonstruoznija zla ispisali iz svakog naroda i upisali u neljude”.

Porfirije je također u svom obraćanju vjernicima govorio i o “lijepim riječima, podršci i ljubavi koje je doživio tijekom svoje nekad nevješto obavljane dužnosti u Zagrebu, zbog čega taj grad i ovu zemlju doživljavam kao svoju”.

Patrijarh srpski u Jasenovac je stigao dan nakon posjeta Banijcima stradalim u potresu. Imao sam im potrebu reći da smo s njima, iako znam da ih neće ostaviti hrvatska država, neke od njih srpska država i Republika Srpska, rekao je.

Episkop Jovan kazao je medijima da će Republika Srpska sudjelovati u obnovi srpske škole u Jasenovcu koja će u budućnosti “biti istraživački centar i biblioteka”.

Milorad Dodik je rekao kako je jako važno da prva posjeta Porfirija bude baš u Jasenovcu, iako je dan ranije bio na Baniji, zbog “činjenice da je ovdje stradao srpski narod, a istina skrivana mnoga desetljeća”.

Republika Srpska će za manastir u Jasenovcu izdvojiti 50 tisuća eura, a Dodik je zahvalio “hrvatskim vlastima koje su podržale da se tako izvrši rekonstrukcija i obnova važnih objekata za srpski narod”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI