PAVASOVIĆ VISKOVIĆ O IZBORU ŠEFA VRHOVNOG SUDA: ‘Milanović je odlučio povećati ulog i dovesti stvar do apsurda’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković kazao je da suci Vrhovnog suda nisu oduševljeni mogućnošću da bi predsjednik Vrhovnog suda mogao postati netko izvan njihovih redova.

“Odluka o predsjedniku Vrhovnog suda je politička odluka i ne bi trebala biti temeljena na Općoj sjednici”, rekao je Pavasović Visković za N1.

Kazao je da je Dobronić sudac prvog stupnja i kako bi mjesto predsjednika Vrhovnog suda za njega bilo preskakanje četiri ili pet stepenica.


“Ako poštuješ sustav, onda moraš dovesti nekoga tko je, bar u stručnom smislu, al pari ostalim sucima. Protiv njega je u tijeku čak i neki stegovni postupak, da ne ispunjava norme. Ja mislim da su norme bezvezarija, ali problem je s pravnicima, dok je norma na snazi, mi smo je dužni poštovati, koliko god bezvezna bila. I sad se postavlja mogućnost da na čelo Vrhovnog suda dođe čovjek koji iza sebe ima stegovni postupak, što je paradoksalno. Ja ne mislim da je on katastrofalan izbor, ali prije sam na strani ne nego da”, rekao je Pavasović Visković.

Za Mrčelu kaže da je frajer koji je donio dvije odluke koje su ga mogle koštati glave.“Poznajem ga, on je čovjek koji je donio presude koje su za zdravlje pravosuđa i ove nacije učinile više od vjerojatno bilo kojeg drugog suca. Primjerice, presuda za Feral Tribune, oslobodio ih je devedesetih, kad je to bilo čak i fizički opasno za njega, a kamoli za napredovanje i imate vrlo važnu presudu u slučaju generala Ademija, kad je protivno željama establišmenta i očekivanjima mnogih oslobodio čovjeka. Mrčela je čovjek ozbiljnog kapaciteta, predstavlja sam vrh pravne struke i ja nisam osobno sretan programom koji je predstavio, mislim da bi trebao biti radikalniji i svjestan stanja u kojem je pravosuđe. Ja mislim da je prepametan da misli da je stanje u pravosuđu savršeno”, rekao je Pavasović Visković.

Kaže kako je pogrešno zamjerati Mrčeli da je dio establišmenta. “Mislim da Milanović tu griješi kad Mrčelu tako naziva. Ja mislim da im treba doći netko izvana, da ih izbaci iz zone komfora, ali sigurno ne na način da se ponizi Vrhovni sud i da se proziva ljude koji to nisu zaslužili, a Mrčela i Kos nisu zaslužili onakve riječi kakve su izrečene”, rekao je Pavasović Visković. Smatra da je Milanović prijedlogom Dobronića radikalizirao stvar.

“To je posljedica onoga što se događalo sa Zlatom Đurđević, a to je bila svinjarija, jer se ženu optužilo da je prekršila zakon zato što nije ništa napravila, a nije bila ni dužna ništa napraviti. Milanović je odlučio povećati ulog i dovesti stvar do apsurda”, zaključio je Pavasović Visković za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI