Pavelić: SDP ima problem jer uopće nema sadržaj, a Bernardić nastupa konfuzno

screebshot

Potpuno je jasno da IDS nastavlja voditi utilitarnu politiku. Oni koriste slabost i krizu vodstva u SDP-u jer kroz to mogu nametati svoje ideje

Razmišljaju li u strankama centra i lijevog centra o osnivanju novog predizbornog saveza, poput slavodobitne šestorke iz 2000. i Kukuriku koalicije iz 2010. godine? Taj je prijedlog iznio počasni predsjednik IDS-a, europarlamentarac Ivan Jakovčić.

Ideja je navodno već naišla na plodno tlo kod SDP-a, no pod jednim uvijetom – veliki savez lijevog centra zajedno će nastupiti i na izborima za europski parlament i na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

O mogućem ponovnom formiranju Kukuriku koalicije i ostalim aktualnostima u Studiju 4 govorili su komunikacijska savjetnica i stručnjakinja za odnose s javnošću Ankica Mamić i Neven Pavelić, urednik portala Hrvatska danas.

Na pitanje kako komentira najavu ponovnog formiranja saveza lijevog centra, odnosno Kukuriku koalicije kazala je kako je “potpuno jasan Jakovčićev razlog za takvo što”.

Ako se sjećate mi smo imali dvije godine zaredom europske izbore. 2013. godine Jakovčić je bio samostalni kandidat i nije uspio izboriti mjesto u EU parlamentu. Godinu dana kasnije kada je bio na listi Kukuriku koalicije on je prošao u europski parlament. Potpuno je jasno da IDS nastavlja voditi utilitarnu politiku. Oni koriste slabost i krizu vodstva u SDP-u jer kroz to mogu nametati svoje ideje. SDP time neće puno dobiti, a IDS ima šta dobiti”, rekla je komunikacijska savjetnica Ankica Mamić.



S takvom matematikom složio se i urednik portala Hrvatska danas Neven Pavelić.

Premda raspoloženje građana pokazuje da oni nisu previše oduševljeni s postojećom konstelacijom na vlasti, matematički bi trebalo pokupiti svaki glas koji se može pokupiti s lijevoga spektra”, rekao je. No, dodao je kako je to još sve prilično daleko za preciznije političke kombinacije koje bi mogle slijediti.

Situacija na našoj političkoj sceni je pasivizirana, a SDP ima puno ozbiljnijih problema, nego da daje svu energiju u osnivanje neke široke koalicije. Naime, SDP ima problem jer uopće nema sadržaj politike i to je najveći problem trenutno na ljevici”, naglasio je Pavelić.

Mislim da bi bilo razumno za SDP da izađe na izbore samostalno ili sa svojim vjernim partnerom, jer HSS je ostao vjeran SDP-u. Koliko to donosi sinergije to je drugo pitanje. S ovim drugim strankama kojima su ulazili u koalicije je pitanje što su dobili. Mislim da se SDP najviše trenutno bavi samim sobom, a to nije dobro niti za jednu političku stranku”, rekla je Mamić.

Govoreći o političkim nastupima Davora Bernardića Neven Pavelić je kazao: “Ako pogledate ove zadnje teme koje je komunicirao prema javnosti, to je prilično konfuzno. Što je on zapravo htio reći oko Agrokora? Meni i dalje nije jasno u tri rečenice što taj čovjek misli. Ako mi kao nekakvi kvalificirani slušači ne možemo reći što on misli, onda mogu misliti kako je onda ljudima koji to slušaju u Dnevniku ili pročitaju par redaka u novinama. On i dalje ima isti problem komunikacije koji je imao.”

Govorilo se i o tome kako je predsjedništvo SDP-a izbacilo iz nove verzije nacrta stranačkog Statuta “faraonske” ovlasti predsjednika o kojima se nedavno govorilo, odnosno prijedlog po kojem se predsjedniku stranke povećavaju ovlasti, a istodobno slabe ovlasti Predsjedništva i Glavnog odbora.

Oboje sudionika složilo se kako način na koji je to izašlo u javnost i odjeknulo među članovima SDP-a “pokazuje samu suštinu problema”. “Vi imate u samom vodstvu stranke ljude koji rade izravno protiv vas i protiv svega za što se zalažete”, naglasila je Mamić.

Bilo je riječi i o govoru predsjednice Republike na jučerašnjem skupu u Opatiji, a u kojem su se mogle čuti kritike prema radu Vlade, točnije prema radu premijera Plenkovića zbog neprovođenja reformi. “Ono što je novo u odnosima predsjednice i premijera je to da je predsjednica sve svjesnija da neće biti kandidat HDZ-a na sljedećim predsjedničkim izborima. Ona je de facto već u predkampanji i traži svoje mjesto, kazala je Mamić.

Premijer igra na kartu takozvane stabilnosti, a predsjednica ako se bude kandidirala za drugi mandat imat će velikih problema jer je obećavala malu Švicarsku i još mnogo toga. Kao što vidimo, dvije godine vapaja za stabilnosti su prouzročili masovne odlaske iz Hrvatske”, zaključio je Pavelić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI