PAVIĆ DOBIO PLJUSKU OPORBE NA TVRDNJE O PRIBLIŽAVANJU RH EUROPSKOM STANDARDU! Peović: ‘Slovenska minimalna plaća je na razini naše prosječne, a samo 1,7 posto Hrvata drži blizu polovice štednje u svojim rukama’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zastupnik HDZ-a Marko Pavić je u srijedu iznio tvrdnju da se po ekonomskim pokazateljima približavamo standardu europskih građana, a oporba je na to odgovorila kako građani ne vide taj rast upozorivši da je slovenska minimalna plaća na razini naše prosječne plaće

“Približavamo se standardu europksih građana. Uz to, Vlada i premijer Andrej Plenković su osigurali 25 milijardi eura za razvoj do 2030. godine”, rekao je Pavić uime Kluba HDZ-a tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru.

Također je naglasio da je standard hrvatskih građana porastao sa 61 posto BDP-a prosjeka EU na skoro 70 posto, a pri tome je i prosjek EU kontinuirano rastao.

“Prosječna plaća u zemlji je 7700 kuna, a u Zagrebu 8700 kuna”, dodao je zastupnik HDZ-a.

Podsjetivši da nam je agencija Fitch potvrdila kreditni rejting na razini BBB+, Pavić je rekao da Fitch predviđa za Hrvatsku u idućoj godini rast BDP-a za 1,1 posto unatoč negativnim trendovima na globalnoj razini i recesiji.



“Fitch za iduću godinu ne predviđa recesiju za Hrvatsku”, poručio je.

Pavić je zatim naveo kako povećanjem kreditnog rejtinga Vlada osigurava bolji život i omogućava socijalnu zaštitu svih građana.

Ovaj hvalospjev Vladi izazvao je reakciju oporbe. Tako je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista upitao Pavića po čemu to građani prepoznaju da im standard raste.

“Moja mama koja ima 300 eura mirovine sada izdvaja 20 posto više za prehrambene proizvode nego lani”, upozorio je.

Katarina Peović, zastupnica Radničke fronte upitala je Pavića tko se to približava standardu građana EU-a.

“Je li to onih 1,7 posto koji drže preko 43 posto štednje u svojim rukama”, rekla je istaknuvši da je slovenska minimalna plaća na razini naše prosječne plaće.

Na to je Pavić odgovorio kako je upravo za građane koji žive lošije Vlada pripremila paket mjera od 26 milijardi kuna, program “Zaželi” koji zapošljava više od 13.000 žena u ruralnim područjima i sl.

“Slovenija je deset godina prije Hrvatske ušla u eurozonu”, podsjetio je.

Navevši da je na rebalans državnog proračuna dala četiri amandmana ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna Anka Mrak Taritaš, zastupnica Kluba Centra i GLAS-a predložila je da država nabavi uređaje za intraoperativnu radioterapiju za četiri KBC-a – Rijeku, Osijek, Split i Zagreb.

“Taj uređaj daje visoke doze zračenja jednokratno u područje izravno zahvaćeno tumorom… S obzirom da Hrvati umiru od raka puno više od prosjeka najrazvijenijih zemalja, možda bi dobar prvi korak bio da za novac… kupimo uređaje koji tu smrtnost mogu smanjiti i ljudima olakšati liječenje i oporavak”, istaknula je Mrak Taritaš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI