PAVIĆ ŠIMETIN OBJASNILA ZAŠTO SE CIJEPLJENI NE TESTIRAJU: ‘To je toliko rijetko da je to rizik koji možemo prihvatiti’

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin odgovorila je za Dnevnik.hr na pitanje zašto se cijepljeni ne moraju testirati, ako je dokazano da i oni prenose virus.

“Zato što cijepljeni prenose virus puno rjeđe nego necijepljeni, to je toliko rijetko da je to rizik koji možemo prihvatiti kao što prihvaćamo rizik da onaj koji nije cijepljen, a ima negativan test ipak možda je zarazan”, objašnjava Pavić Šimetin.

Na pitanje zašto COVID potvrde nisu uvedene u ugostiteljske objekte nego samo u javne ustanove odgovara: “To je pak sad dio koji se odnosi na ono što je servis građanima, dakle što je država ili javna uprava dužna pružiti građanima, gdje je potrebno pružiti određenu veću razinu sigurnosti nego što je to možda na drugim nekim mjestima okupljanja gdje ljudi nisu primorani ići, nego idu možda iz toga što to žele. Naime u javni servis svi idemo zato što je to neka nužnost da nešto tamo obavimo”.


“Učinkovitost cjepiva je jako velika. Ono što se zna otpočetka, i na svu sreću to je ostalo do dana današnjeg, da je izrazito efikasno cjepivo u sprečavanju teških oblika bolesti. To se u našim brojkama, koje svakodnevno pratimo, najviše vidi u činjenici da sve osobe koje preminu, a u dobi su srednje ili mlađe životne dobi, čak ispod 60 godina, to su prvenstveno osobe koje nisu cijepljene”, rekla je Pavić Šimetin o cjepivu.

Komentirala je i strahove građana o naknadnim nuspojavama: “Takvih nekakvih kasnih nuspojava nakon više godina – toga nema kod drugih cjepiva, znači s nekim cjepivima se desetljećima cijepi, cijepe se djeca, cijele generacije djece i takve nuspojave koje bi se javljale godinama nakon cijepljenja – toga nema”.Objasnila je da će MRNa cjepiva postati sve učestalija i da će i druga cjepiva vjerojatno proizvoditi na toj tehnologiji, a komentirala je i ivermektin.

“Ne, to uopće nije lijek protiv COVID-a i ne bi se smio uzimati protiv COVID-a niti kao prevencija niti kao liječenje COVID-a. Lijek ima puno nuspojava opisanih u sažetku – to su i moguće jake alergijske reakcije i zatajenje jetre. To je situacija kada se laici igraju doktora, to je opasno i ne smije se raditi”, kazala je Pavić Šimetin.

Na pitanje smatra li da je Stožer ikada donio odluku koja je bila politička kaže: “Pa taj nekakav pristup koji bi bio u epidemiološkom smislu najsigurniji, a to je lockdown. Odnosno ograničenje potpuno okupljanja. Sigurno da nije nešto što se treba i može odlučiti samo tako, nego treba napraviti balans”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI