PAVIĆ ŠIMETIN SMATRA: ‘Bilo bi dobro kad bi se moglo ići na covid potvrde za djecu’

Screenshot/N1

U Hrvatsku je stigla pošiljka Pfizerovog cjepiva za djecu. Dvije kutije u kojima je cjepivo za djecu od pet do 11 godina u HZJZ je dopratila policija.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je novinarima kako je cjepivo stiglo u uobičajenoj proceduri.

“Ukupno 48.000 doza za djecu od 5 do 12 godina. Djeca od 12 do 18 godina se cijepe cjepivom kao odrasli. Nešto cjepiva će ostati u HZJZ-u, ostalo ide u županijske zavode za javno zdravstvo, a odatle u ambulante. Kako javljaju iz županijskih zavoda, svi će organizirati cijepljenje kroz pedijatrijske ambulante, školsku i obiteljsku medicinu. Tamo gdje bude veći interes organizirat će se cijepljenje i na punktovima”, pojašnjava Pavić Šimetin.

Kaže kako se roditelji raspituju za cijepljenje. “Posebno vidimo interes kod roditelja čija su djeca kronično bolesna, pogotovo ako su imunodeficijentna. Interesa ima, on nažalost nije, i neće biti kao u nekim zapadnim zemljama gdje je već više od 50 posto starije djece od 12 godina cijepljeno”, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a. Dodaje i da će u Školi narodnog zdravlja u Zagrebu početi s cijepljenjem djece već u srijedu, a nastaviti u subotu.

Što se tiče razlike u cjepivu za djecu i onome za odrasle, Pavić Šimetin kaže kako se sama bočica razlikuje u boji čepa, a da je za liječnike važno da je u bočici 10 doza cjepiva i da se ono treba potrošiti u roku od 12 sati. Djeca dobivaju dvije doze, ali tek jednu trećinu doze za odrasle.



Što se tiče covid potvrda za djecu kaže: “To treba s AKD-om razmotriti, ali bilo bi dobro kad bi se moglo ići na covid potvrde.” Otkrila je i kako nova pošiljka doza za djecu stiže u ožujku sljedeće godine.

Kaže da je prvom dozom cijepljeno je oko 6400 djece između 12 i 14 godina, što je oko 5,18 posto te dobne skupine. Cijepljeno je i 55.000 mladih od 15 do 19 godina.
“Booster doza ide jako dobro, već 10 posto, i više čak, onih koji su primili prvu dozu su primili i booster. Pogotovo velik odaziv je među zdravstvenim djelatnicima. Odaziv je dobar, ali treba biti bolji”, zaključuje Pavić Šimetin, javlja N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI