PAVIĆ ŠIMETIN SVE OBJASNILA: ‘Moramo biti na oprezu iako omikron ne djeluje kao delta’! Evo što kaže o situaciji oko Covid potvrda

Screenshot/N1

U ponedjeljak će prema najavama Stožera nastupiti nove epidemiološke mjere uslijed jakog porasta broja zaraženih u Hrvatskoj nakon božićnih i novogodišnjih blagdana.

Novosti vezane za nove mjere i epidemiološku situaciju, objasnila je i komentirala prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a. Ona je pojasnila što znači da se brzi antigenski test neće morati potvrđivati PCR testom i znači li to da će brzi antigenski test biti dovoljan za dobivanje COVID potvrde.

Brzi antigenski testovi su sve više specifični i osjetljivi i sve su pouzdaniji rezultati tih testova, pogotovo kad se radi o osobama koje imaju znakove bolesti. U stručnom medicinskom smislu nema potrebe, kod velikog porasta i kod velikog udjela pozitivnih testova – da se takvi pozitivni testovi potvrđuju PCR-om, kazala je Pavić Šimetin za Dnevnik Nove TV.

“Način izdavanja COVID potvrda diktira Europska komisija, a ne Hrvatska. Za njihovo ishođenje kod preboljenja potreban je PCR test – iako je Hrvatska uz još neke zemlje više puta ukazivala na to da treba uvažiti i brze antigenske testove, no za jedan dio građana COVID potvrda na temelju preboljenja, odnosno PCR testa nije potrebna, a to su građani koji su potpuno cijepljeni”, naglasila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Plan je krenuti s masovnim antigenskim testiranjima. Pavić Šimetin je navela da bi se po tom pitanju oslonila na način na koji su testirani zaposlenici državnih i javnih službi. Osim testiranja koje je tu, omogućilo bi se i testiranje za potrebe bolesti, testiranje koje rade mikrobiološki laboratoriji – to bi bila promjena i sada treba naći način financiranja, odnosno plaćanja preko uputnice.



O pojačanim kontrolama kazala je kako je potrebna osobna odgovornost, jer se radi o našem zdravlju i zdravlju naših ukućana.

“Provedba uvijek jako ovisi o kontroli, no s obzirom na to da dugo traje ova pandemija, i imali smo i  loša iskustva, ali je bilo puno obitelji koje je mimoišlo loše iskustvo, trebali bi se ojačati da nije uvijek nužna kontrola i da sami znamo odlučiti što ćemo izbjeći”, zaključila je Pavić – Šimetin.

Na pitanje je li točno da se omikron brže širi, ali ipak ne puni bolnice kao delta, odgovorila je kako se čini da je tako, iako moramo biti jako oprezni jer se radi o podacima iz zemalja koje imaju jako visok cijepni obuhvat u odnosu na nas, dakle nemaju toliko necijepljene populacije.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI